Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinatre

Koelreutéria paniculáta

Tidligere synonyme navn er Koelreutéria japonica og Sapindus chinensis. Slektsnavnet Koelreutéria har fått navn etter den tyske biologen Joseph Gottlieb Koelreuter (1733-1806), Artsnavnet paniculata viser til at blomstene sitter i en topp.

Hjemsted/Opphav Koelreutéria paniculata finnes viltvoksende i Øst-Asia, nærmere bestemt i det nordlige Kina, Korea og Japan.

6-10 m høyt løvfellende tre med en tykk stamme, en bred, flat krone, ulikefinnete blad, gule blomster og kapselfrukter. Parktre for en lun og varm vokseplass. Klimasone: H2.

Plantebeskrivelse

6-10 m høyt, løvfellende tre med en kort, tykk stamme med grove furer og en bred, åpen, flat krone. Vinterknoppene er små med to synlige knoppskjell.

Motsatte, ulikefinnete (sjeldnere dobbeltfinnete), opptil 35 cm lange blad med 7-15, avlange, eggformete småblader. Småbladene er kortstilkete eller sittende, 3-8 cm lange, grovt uregelmessig sagtakkete med en glatt overside og en bladunderside som er hårete ved nervene. Bladene har en rødfarge ved løvsprett. Høstfargen er lysende gul, men løvfallet skjer brått og raskt.

Gule, kortstilkete blomster i endestilte, løse topper i juli-august. Hver blomst har 4 gule kronblad og en knippe med røde pollenbærere.

Frukta er lysegrønne, ca. 5 cm lange, oppblåste romdelte kapsler med papirtynne kapselvegger, som sprekker opp. Hver kapsel inneholder 3 svarte frø med hardt skall.

Vekstkrav og klimasone

Kinatre trives best i en veldrenert, godt sandholdig moldjord på en lun, varm, solrik plass. Treet har et rotsystem som er følsomt for stående vann. Men treet er tørketålende og skal tåle ned til om lag -10 ºC om vinteren.    

Koelreutéria paniculata tilrås med sikker overvintring til klimasone H2, men treet har greid seg bra i noen år i Dronning Eufemias gate i Oslo.

Bruksområder

Koelreutéria paniculata er et vakkert frittstående tre, som også plantes i gater, parker og små hager. Treet vokser godt i bymiljø.

Allergi- og giftfare

Det er ikke funnet noen rapporter om at kinatre inneholder giftstoffer eller at dyrking av planten medfører helseskader.

Beskjæring

Kinatre tåler beskjæring.

Formering

Kinatre formeres med frø eller rotstiklinger.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss