Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Asklønn

Acer negundo

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet negundo er etter det opprinnelige indianske navnet nirgundi. Også i Sverige heter treet asklönn, mens noen engelske navn er box elder, boxelder maple, Manitoba maple og ask-leaved maple.

Hjemsted/Opphav Asklønn er viltvoksende i Mellom- og Nord-Amerika, som undervegetasjon i skog hvor det er fuktig og næringsrik jord. Den er mye plantet i Europa siden 1688. I dag er det flere vakre kultivarer som dyrkes mest.

10-15 m høyt,ofte flerstammet løvfellende tre med avrunda krone, brunfiolette kvister, ulikefinna blad med 3-7 småblad, gulgrønne blomster og gule vingenøtter. Parktre. Klimasone: H4-5.

  • Acer negundo (Asklønn)

  • Acer negundo (Asklønn)

  • Acer negundo (Asklønn..)

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, ofte flerstammet, løvfellende tre med opprett vekst og avrunda krone. Grønne eller brunfiolette kvister, som er blådogget i ung alder. Tiltrykte sideknopper som er dekt med 2-3 rødbrune, gråhårete knoppskjell. Knoppene bryter tidlig om våren.

Motsatte, opptil 22 cm lange, ulikefinnete blad med 3-7 småblad. Småbladene er avlange, eggformete, 5-10 cm lange, tilspissede og grovtannete. Endesmåbladet er ofte 3-lappet. Bladene har en lysegrønn overside og en enda lysere og litt håret underside. Særbo plante.

Gulgrønne hannblomster i hengende halvskjermer og gulgrønne hunnblomster i opptil 20 cm lange klaser, i april-mai. Blomstringen skjer samtidig med løvspretten, men før bladene har foldet seg ut. Parvise, gule vingenøtter danner 60-150 graders ryggvinkel i august-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Asklønn trives best i en drenert, godt sandholdig, jevnt fuktig, næringsrik jord i sol og halvskygge.   

Acer campestre regnes som herdig til klimasone H4-5.

Bruksområder

Asklønn er et godt tre for små hager og parker. Planteavstand 10-15 m. Treet vokser godt i bymiljø. Treet klarer seg bra i kystnære områder nord til Trøndelag.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Asklønn tåler beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå skjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Arten av asklønn formeres med frø, men kultivarer må podes.

Sorter

Flere kultivarer er i handelen, flere med avvikende eller brokete bladfarger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss