Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blodlønn ‘Royal Red’

Acer platanoides ‘Royal Red’

Et synonymt navn er spisslønn ‘Royal Red’. Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet platanoides betyr platanlignende, og viser til de spisse bladlappene som ligner på bladene til londonplatan (Platanus acerifolia). På svensk heter treet lönn, mens det engelsk navnet er Norway Maple ‘Royal Red’.

Hjemsted/Opphav Blodlønn ble valgt ut blant frøplanter av Holmason i USA i 1964.

Middels høyt, løvfellende, opprett tre med avrundet krone, mørkt røde blad, gulgrønne blomster før løvsprett og nøttefrukter med vinger. Allergivennlig park- og alletre. Klimasone: H5.

  • Acer platanoides 'Royal Red' (Blodlønn 'Royal Red') Foto: Ole Billing Hansen

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende, tre med bred, avrundet krone. Gråbrun stammebark med langsgående furer. Glatte greiner med motsatte, små, røde knopper som sitter tett inntil skuddet. Senkerotsystem.

Håndnervete, 10-15 cm lange blad med 5 spisse, uregelmessige grovtannete bladlapper. Blad med kvit melkesaft. Rød høstfarge. Blomstring før løvsprett med røde blomster i opprette klaser i mai. Blomstene er svært dekorative før bladene folder seg ut. Nøttefrukt med lang vinge. Parvise vingenøtter danner 180 graders ryggvinkel med hverandre i august-oktober. Modne frukter faller fra hverandre.

Vekstkrav og klimasone

Blodlønn trives best i en dyp, godt drenert, næringsrik og kalkrik jord i sol eller halvskygge. Den vokser dårlig i sur jord og i leirjord, og den er ikke vindsterk nok til å anbefales i typiske kyststrøk. Spisslønn tåler bymiljø og luftforurensning godt.

Blodlønn ‘Royal Red’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Blodlønn er et vakkert frittstående parktre, gjerne som en kontrast til trær med grønt bladverk. Planteavstanden i gruppe: 15-25 m. Treet er ikke noe typisk kysttre.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler kraftig skjæring. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå skjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Blodlønn formeres med poding.