Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Spisslønn ‘Royal Red’ (Blodlønn)

Acer platanoides ‘Royal Red’

Et synonymt navn er blodlønn ‘Royal Red’. Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet platanoides betyr platanlignende, og viser til de spisse bladlappene som ligner på bladene til londonplatan (Platanus acerifolia). Et engelsk navn er Norway Maple ‘Royal Red’.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Royal Red’ ble valgt ut blant frøplanter av Holmason i USA tidlig på 1960-tallet og ble introdusert i det norske sortimentet etter tusenårsskiftet.

15-20 m høyt, løvfellende, opprett tre med avrunda krone, mørkt røde blad, gulgrønne blomster før løvsprett og nøttefrukter med vinger. Allergivennlig park- og alletre. Klimasone: H5.

  • Acer platanoides 'Royal Red' (Blodlønn 'Royal Red') Foto: Ole Billing Hansen

Beskrivelse av arten Acer platanoides

20-25 m høyt, løvfellende, hurtigvoksende tre med opprett vekst og bred, avrunda krone. Gråbrun stammebark med langsgående furer. Glatte greiner med motsatte, små, røde knopper som sitter tett inntil skuddet. Senkerotsystem. Levealder ca. 150 år, med full størrelse etter ca. 50 år. På leirjord blir levetiden mye kortere.

Håndnerva, 10-15 cm lange blad med 5-7. spisse, uregelmessige grovtannete bladlapper. Blad med kvit melkesaft. Gul til rød høstfarge. Blomstring før løvsprett med gulgrønne blomster i opprette klaser i mai. Nøttefrukt med lang vinge. Parvise vingenøtter danner 180 graders ryggvinkel med hverandre i august-oktober. Modne frukter faller fra hverandre.

Sortsbeskrivelse.

Acer platanoides ‘Royal Red’ er et 15-20 m høyt, løvfellende, tre med bred, avrundet krone, glatte greiner med motsatte, små, røde knopper og senkerot.

Håndnerva, 10-20 cm brede blad med 5 spisse bladlapper. Rød høstfarge. Blomstring på bar kvist med røde blomster i opprette klaser i mai. Nøttefrukt med lang vinge. Modne frukter faller fra hverandre.

Vekstkrav og klimasone

Blodlønn trives best i en dyp, godt drenert, næringsrik og kalkrik jord i sol eller halvskygge. Den vokser dårlig i sur jord og i leirjord, og den er ikke vindsterk nok til å anbefales i typiske kyststrøk. Spisslønn tåler bymiljø og luftforurensning godt.

Spisslønn ‘Royal Red’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Blodlønn er et vakkert frittstående parktre, gjerne som en kontrast til trær med grønt bladverk. Planteavstanden i gruppe: 15-25 m. Sorten er bedre enn sorten A. p. ‘Faassens Black’. Treet er utsatt for mjøldogg.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler kraftig skjæring. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå skjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Blodlønn formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss