Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Spisslønn ‘Drummondii’ (Broketbladet spisslønn)

Acer platanoides ‘Drummondii’

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet platanoides betyr platanlignende, og viser til de spisse bladlappene som ligner på bladene til londonplatan (Platanus acerifolia). Sortsnavnet ‘Drummondii’ er etter planteskolen Drummond i Sterling, Skottland, som først oppformerte treet i 1903. Et engelsk navn på treet er Drummond Norway Maple.

Hjemsted/Opphav Sorten fikk navnet av Schwerin etter at tyske planteskoler begynte å markedsføre treet i 1910. Sorten er en såkalt ustabil klorofyllmutant av spisslønn, det vil si at brokete blad kan bli grønne igjen ssom arten.

10-12 m høyt, løvfellende, opprett tre med avrunda krone, håndlappete blad, blad med hvite kanter og nøttefrukter med vinger. Allergivennlig parktre som er en kontrastplante. Klimasone: H4-5.

  • Acer platanoides 'Drummondii' (Broketblada spisslønn)

Beskrivelse av arten Acer platanoides

20-25 m høyt, løvfellende, hurtigvoksende tre med opprett vekst og bred, avrundet krone. Gråbrun stammebark med langsgående furer. Glatte greiner med motsatte, små, røde knopper som sitter tett inntil skuddet. Senkerotsystem. Levealder ca. 150 år, med full størrelse etter ca. 50 år. På leirjord blir levetiden mye kortere.

Håndnervete, 10-15 cm lange blad med 5-7. spisse, uregelmessige grovtannete bladlapper. Blad med kvit melkesaft. Gul til rød høstfarge.

Blomstring før løvsprett med gulgrønne blomster i opprette klaser i mai. Nøttefrukt med lang vinge. Parvise vingenøtter danner 180 graders ryggvinkel med hverandre i august-oktober. Modne frukter faller fra hverandre.

Sortsbeskrivelse

Acer platanoides ‘Drummondii’ er et 10-12 m høyt lauvtre med en avrundet krone. Men krona blir etter hvert bredere og mer usymmetrisk. Under løvspretten får bladene lyse randsoner av med et rosa skjær, men den brede randen blir snart hvit. Utover sommeren blir randen mer gulaktig. Dersom trærne står for tørt, får bladranden visnesymptomer og blir skjemmende brun.

Vekstkrav og klimasone

Spisslønn trives best i en dyp, godt drenert, næringsrik og kalkrik jord i sol eller halvskygge. Den vokser dårlig i sur jord og i leirjord, og den er ikke vindsterk nok til å anbefales i typiske kyststrøk. Spisslønn tåler bymiljø og luftforurensning godt.

Broketblada spisslønn kan plantes til klimasone H4-5.

Bruksområder

Broketblada spisslønn er et vakkert parktre, som er en god kontrastplante blant grønne planter.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler kraftig beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør beskjæring skje på sensommeren, eventuelt vinters td. Unngå skjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår. Men den broketbladete sorten ‘Drummondii’ kan plutseelig få skudd med grønne blad, og disse bør skjæres bort så snart de synes.

Formering

Broketblada spisslønn formeres helst med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss