Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gul hestekastanje

Aesculus flava

Synonyme navn er Aesculus octandra og Aesculus lutea. Slektsnavnet Aesculus er et gammelt latinsk navn på en eik, som betyr eik med spiselige frukter. Artsnavnet octandra betyr med åtte pollenblad og flava og lutea betyr gul (blomstene). I Sverige heter treet gulblommig hästkastanj, mens noen vanlige engelske navn er common buckeye, the sweet buckeye og the yellow buckeye.

Hjemsted/Opphav Gul hestekastanje er viltvoksende i Nord-Amerika, nærmere bestemt de østlige områdene av USA, fra Pennsylvania og sør til Georgia og videre innover i landet til Illinois. Treet ble innført til Europa og England i 1764.

10-15 m høyt, løvfellende tre med bred krone, stive greiner, håndkoplete blad, gule blomster i topper og kapselfrukter. Allergivennlig park- og alletre. Klimasone: H3-4.

  • Aesculus flava (Gul hestekastanje)

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, løvfellende tre med en bred krone, stive greiner og mørkebrun stammebark som   sprekker opp i langsgående furer.  Håndkoplete, grønne blad med som oftest 5-7 småblad, som er omvendt eggformete, fintannete.

Gule eller lyserøde blomster i 10-15 cm lange, løse topper i juni. I blomsten har kronbladene en frynset rand og på innsiden av det øverste kronbladet er det en brunrød til purpurfarget tegning. Pollenbladene er kortere enn kronbladene.  Runde, glatte kapselfrukter uten pigger i september-oktober. Hver frukt inneholder 2 glinsende, kastanjebrune frø, som er giftige for mennesker.

Vekstkrav og klimasone

Gul hestekastanje trives best i en dyp, næringsrik, kalkholdig og godt fuktig, men ikke våt jord. Blomstrer best på solrik plass. Tåler noe tørke. Treet har stor toleranse for pH (surhet) i jorda.

Aesculus flava tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Gul hestekastanje egner seg som frittstående tre i parker og tun, langs gater og i alléer. På grunn av treets store kronevidde, er ikke treet egnet for små hager. Plantavstand i gruppe: 5-10 m. Verdifull for bier.

Allergifare

Aesculus kan forårsake allergiplager hos enkelte pollenallergikere. Primærallergier av hestekastanje er ikke påvist i Norge. Men dersom blomstrende kvister av hestekastanje tas inn og brukes som snittblomster, kan det skape problemer for allergikere og astmatikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Treet trenger sjelden beskjæring. Hvis beskjæring er nødvendig, bør den utføres tidlig på våren.

Formering

Gul hestekastanje formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss