Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ask ‘Pendula’ (Hengeask)

Fraxinus excelsior ‘Pendula’

Synonyme navn er vanlig ask 'Pendula' og kongeask ‘Pendula’. Slektsnavnet Fraxinus er det gamle latinske navnet på ask (nevnt hos Vergil (d. 19 f.Kr.)). Navnet kommer antakelig av gr. phrasso, som betyr å gjerde inn, og viser til at stokker av ask ble brukt til gjerdestolper i lang tid. Artsnavnet excelsior, kommer fra latin excelsus, som betyr nokså høy, anselig. Sortsnavnet pendula betyr hengende. I England er et vanlig navn weeping ash.

Hjemsted/Opphav er en kultivar (navnesort) som ble først kjent i England i 1725. Her i landet er den vanlig plantet på Østlandet og langs kysten til og med Nordland.

5-10 m høyt, løvfellende tre med paraplyform og sterkt hengende greiner, ulikefinnete blad og blomster før løvsprett. Allergivennlig, nøysomt hengetre. Klimasone: H6.

  • Hengeask (Fraxinus excelsior 'Pendula')

  • Hengeask (Fraxinus excelsior 'Pendula')

  • Hengeask (Fraxinus excelsior 'Pendula')

Beskrivelse av arten Fraxinus excelsior

25-30 m høyt, løvfellende tre med bred krone, opprette greiner med en tupp som svinger oppover og et enormt rotnett. Lysegrå stammebark, og grå, glatte smågreiner med motsatte, svarte vinterknopper. Store bladarr med tydelige karstrenger. Levealder: ca. 250 år, med full størrelse etter ca. 80 år.

Store, sammensatte, ulikefinnete blad, hvor hvert blad består av 7-11 par avlange, fint sagtannete, tilspissete, 5-10 cm lange småblad, foruten et endesmåblad. Gule høstfarger. Ask får lauvet sent om våren og feller lauvet tidlig om høsten (like etter første frostnatt).

Ask blomstrer på bar kvist (før løvet kommer), med små, mørkfiolette blomster i en stor sammensatt kvast i april-mai. Sambu. Frukta er ei 3-4 cm lang nøtt med gulbrun vinge og ett frø. Fruktene henger på lenge utover vinteren.

Sortsbeskrivelse

Fraxinus excelsior ‘Pendula’ er et 5-10 m høyt, løvfellende tre med sterkt hengende greiner. Treet podes i stammehøyde på en grunnstamme av arten og danner etter hvert greiner og skudd som først er horisontale og til slutt hengende. Enkelte skudd vokser oppover og gir grunnlag for flere etasjer med bred paraplyform og greiner som til slutt henger helt ned til bakken. Lysegrå stammebark, og grå, glatte smågreiner.

Store, ulikefinnete blad med fint sagtannete, tilspissete småblad, foruten et endesmåblad. Gule høstfarger. Frukta er en nøttefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Hengeask er et nøysomt tre som trives best på dyp, porøs, næringsrik og kalkrik jord med god fuktighet, helst i lyse omgivelser. Men den vokser også bra på annen jord. Treet danner selv god moldjord, da bladene lett formoldes. Mistrives på tett, sammenpakket jord. Treet tåler forurensning og sjøsalt.

Fraxinus excelsior ‘Pendula’  tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Hengeask var særlig populær i landskapshagene på 1800-tallet. I dag blir den plantet på eldre gravlunder og i privathager, gjerne som «lysthus». Planteavstand: 8-10 m.

Den er vanlig plantet på Østlandet og langs kysten til og med Nordland.

Allergifare

Fraxinus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Pollen fra ask fremkaller sjelden allergi. Men personer med allergi mot olivenpollen, bør unngå blomstrende asketrær. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ask har god evne til sårlegning, og derfor kan store greiner sages bort om det er ønskelig. Men treet tåler ikke sterk beskjæring så godt når det blir eldre. Greiner som når ned til bakken må skjæres inn etter hvert. Beste tidspunkt for beskjæring er sent på vinteren eller tidlig vår.

Formering

Hengeask formeres med poding i stammehøyde. Grunnstammen er arten ask.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss