Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hengeask ‘Pendula’

Fraxinus excelsior ‘Pendula’

Et synonymt navn er kongeask ‘Pendula’. Slektsnavnet Fraxinus er det gamle latinske navnet på ask (nevnt hos Vergil (d. 19 f. Kr.)). Navnet kommer antakelig av gr. phrasso, som betyr å gjerde inn, og viser til at stokker av ask ble brukt til gjerdestolper i lang tid. Artsnavnet excelsior, kommer fra latin excelsus, som betyr nokså høy, anselig. Sortsnavnet pendula betyr hengende. På svensk heter treet ask, mens i England er et vanlig navn weeping ash.

Hjemsted/Opphav Hengeask er en kultivar (navnesort) som ble først kjent i England i 1725.

Lavt, løvfellende tre med paraplyform og sterkt hengende greiner, ulikefinnete blad og blomster før løvsprett. Allergivennlig, nøysomt hengetre. Klimasone: H6.

  • Hengeask (Fraxinus excelsior 'Pendula')

  • Hengeask (Fraxinus excelsior 'Pendula')

  • Hengeask (Fraxinus excelsior 'Pendula')

Plantebeskrivelse

5-10 m høyt, løvfellende tre med sterkt hengende greiner. Den blir podet i stammehøyde på en grunnstamme av arten, og danner etter hvert greiner og skudd som først er horisontale og til slutt hengende. Enkelte skudd vokser oppover og gir grunnlag for flere etasjer med bred paraplyform og greiner som til slutt henger helt ned til bakken.  Lysegrå stammebark og grå, glatte smågreiner med motsatte, svarte vinterknopper. Store bladarr med tydelige karstrenger. Treet har et vidt rotnett.  Store, ulikefinnete blad, hvor hvert blad består av 7-11 par avlange, fint sagtannete, tilspissete, 5-10 cm lange småblad, foruten et endesmåblad. Gule høstfarger. Ask får løvet sent om våren og feller løvet tidlig om høsten (like etter første frostnatt). Ask blomstrer på bar kvist (før løvet kommer), med små, mørke fiolette blomster i en stor sammensatt kvast i april-mai. Sambu. Frukta er ei 3-4 cm lang nøtt med gulbrun vinge og ett frø. Fruktene henger på lenge utover vinteren.

Vekstkrav og klimasone

Hengeask er et nøysomt tre som trives best på dyp, porøs, næringsrik og kalkrik jord med god fuktighet, helst i lyse omgivelser. Men den vokser også bra på annen jord. Treet danner selv god moldjord, da bladene lett formoldes. Mistrives på tett, sammenpakket jord. Treet tåler forurensning og sjøsalt.

Hengeask tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Hengeask var særlig populær i landskapshagene på 1800-tallet. I dag blir den plantet på eldre gravlunder og i privathager, gjerne som «lysthus». Planteavstand: 8-10 m.

Den er vanlig plantet på Østlandet og langs kysten til og med Nordland.

Allergifare

Fraxinus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Pollen fra ask fremkaller sjelden allergi. Men personer med allergi mot olivenpollen, bør unngå blomstrende asketrær. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Ask har god evne til å ”lege sine sår”, og derfor kan store greiner sages bort om det er ønskelig. Men treet tåler ikke sterk skjæring så godt når det blir eldre. Greiner som når ned til bakken må skjæres inn etter hvert. Beste tidspunkt for skjæring er sent på vinteren eller tidlig vår.

Formering

Hengeask formeres med poding i stammehøyde. Grunnstammen er kongeask.