Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mannaask (“Blomsterask”)

Fraxinus ornus

Slektsnavnet Fraxinus er det gamle latinske navnet på ask (nevnt hos Vergil (d. 19 f.Kr.)). Navnet kommer antakelig av gr. phrasso, som betyr å gjerde inn, og viser til at stokker av ask ble brukt til gjerdestolper i lang tid. Artsnavnet ornus er et gammelt navn på treet. Manna er navnet på en hvit, flytende sevje som skilles ut fra treet. Sevjen stivner så til et granulat som samles inn, og som kan brukes i medisinsk sammenheng. I England brukes navn som Manna ash, Flowering ash og Manna tree.

Hjemsted/Opphav Mannaask er viltvoksende i Sør-Europa og Lilleasia, hvor den vokser tørre, solrike skoger. Treet er kjent i kultur siden 1710 i Vest-Europa.

6-8 m høyt, løvfellende tre med en rund, kompakt krone, som er litt flattrykt på toppen og som blir 3-5 m bred. Motsatte, finnete, grønne blad og kremhvite, duftende blomster i topper. Allergivennlig, solitær- og parktre. Klimasone: H3-4.

  • Fraxinus ornus (Mannaask) Foto: Jeanette Brun, NMBU, Ås.

Plantebeskrivelse

6-8 m høyt, løvfellende tre med en rund, kompakt, svært tett krone, som er litt flattrykt på toppen og som blir 3-5 m bred. Stammen er grå og glatt og vinterknoppene er gråbrune.

Motsatte, finnete, sammensatte blad som oftest består av 7 avlange, eggformete, 5-6 cm lange, småblad med en fintakket og bølget kant. Høstfargen varierer mellom gul og lilla.

Mannaask har kremhvite, duftende, svært smale blomster i tette, 10-15 cm lange og like brede, endestilte topper. Blomstringen skjer etter løvsprett i mai-juni. Trærne begynner å blomstre alt som unge. Fruktene er avlange nøttefrukter med vinger.

Vekstkrav og klimasone  

Mannaask trives best i dyp, næringsrik og gjerne godt kalkholdig, moldholdig jord med jevn fuktighet, men treet trives også i mer skrinn, mager jord. Treet er svært tolerant for luftforurensing og trives godt i bymiljø. Men treet er følsomt for høy grunnvasstand, da røttene ligger grunt.

Fraxinus ornus tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Mannaask er et vakkert frittstående tre og et godt parktre, også for mindre hager på grunn av sin beskjedne størrelse. Blomstene tiltrekker seg bier og andre insekter, ikke minst på grunn av blomstenes duft.

Allergifare

Fraxinus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Pollen fra ask fremkaller sjelden allergi. Men personer med allergi mot olivenpollen, bør unngå blomstrende asketrær. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Mannaask tåler moderat beskjæring. Beste tidspunkt for beskjæring er sent på vinteren eller tidlig vår.

Formering

Mannaask formeres med frø, som trenger stratifisering (kuldebehandling) for å gi god spiring. Det beste er å så ut frøene i en kaldbenk så snart de er modne om høsten.

Sort

Mannaask Meczek’ (Fraxinus ornus ‘Meczek’) er et 6-8 m høyt, løvfellende tre med en kompakt, tett, rund krone og kremhvite, duftende blomster. Sorten er fra et ungarsk utvalg fra det tørre Meczek-området i Sør-Ungarn. Mortreet står i den botaniske hagen ved universitetet i Budapest. Omkring 1980 introduserte Udenhout planteskole kultivaren i Nederland, og derfra er den blitt spredd.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss