Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hvitask ‘Autumn Flame’

Fraxinus americana ‘Autumn Flame’

Slektsnavnet Fraxinus er det gamle latinske navnet på ask (nevnt hos Vergil (d. 19 f.Kr.)). Navnet kommer antakelig av gr. phrasso, som betyr å gjerde inn, og viser til at stokker av ask ble brukt til gjerdestolper i lang tid. Artsnavnet americana betyr som kommer fra Amerika. Også i Sverige heter arten hvitask, mens i England er navnene på arten white ash og American ash.

Hjemsted/Opphav Hvitask er viltvoksende i sentrale og østlige deler av Nord-Amerika, nærmere bestemt i USA og Canada. Sorten ‘Autumn Flame’ er fra et amerikansk utvalg.

10-20 m høyt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme og en bred, halvåpen, rund krone. Mørkegrønne ulikefinnete blad som får røde høstfarger. Blomstrer på bar kvist. Nøysomt, park- og alletre. Klimasone: H4.

Beskrivelse av arten Fraxinus americana

10-20 m høyt, løvfellende, tettgreina tre med bred, rund krone, grå kvister og grønne årsskudd med mørkebrune knopper.

Mørkegrønne, ulikefinnete, 20-30 cm lange blad med 6-7 småblad som har et kort skaft og en relativt lys underside. Purpur til gule høstfarger.

Hvitask er særbo, og blomstringen hos både hann- og hunnplanter skjer før løvsprett, i april-mai. Blomstene er mørkerøde. Fruktene er vingenøtter, i august-desember.

Sortsbeskrivelse

Fraxinus americana ‘Autumn Flame’ er et 10-15 m høyt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme og en bred, halvåpen rund krone med gråbrune greiner og bark. Mørkegrønne, ulikefinnete blad, som får en rød høstfarge. Sorten mangler frukter.

Vekstkrav og klimasone  

Hvitask trives best i en jevnt fuktig, men veldrenert, dyp, porøs og næringsrik moldjord, i både lyse og mer skyggefulle omgivelser. Treet tåler bymiljø. Arten er en vanskelig nabo for andre planter, da rotsystemet er grunt og forsyner seg grådig av vann og næring.

Fraxinus americana ‘Autumn Flame’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Hvitask er et godt park- og allétre, som også plantes i trerekker. Planteavstand varierer fra 5-8 m.

Allergifare

Fraxinus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Pollen fra ask fremkaller sjelden allergi. Men personer med allergi mot olivenpollen, bør unngå blomstrende asketrær. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hvitask tåler moderat beskjæring. Beste tidspunkt for beskjæring er sent på vinteren eller tidlig vår.

Formering

Hvitask ‘Autum Flame’ danner ikke frø og formeres vegetativt med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss