Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rødask ‘Summit’

Fraxinus pennsylvanica ‘Summit’

Slektsnavnet Fraxinus er det gamle latinske navnet på ask (nevnt hos Vergil (d. 19 f.Kr.)). Navnet kommer antakelig av gr. phrasso, som betyr å gjerde inn, og viser til at stokker av ask ble brukt til gjerdestolper i lang tid. Noen deler arten i to varianter, og derfor brukes to navn på treet i England, nemlig Fraxinus pennsylvanica var. pennsylvanica, som i England kalles Red Ash, og Fraxinus pennsylvanica var. lanceolata, som i England kalles Green Ash. Men i dag skilles det ikke lenger mellom to varianter, og treet kalles rød ask.

Hjemsted/Opphav Rødask er viltvoksende i Canada og USA fra Alberta og Nova Scotia i nord til Texas og Florida i sør. I vest forekommer den til de østlige delene av Rocky Mountains. Sorten ‘Summit’ er amerikansk og ble funnet i 1957.

12-15 m høyt, løvfellende, enstammet tre med en eggformet, senere rund, halvåpen krone og mørkegrønne, ulikefinnete blad med en gul høstfarge. Parktre for en litt fuktig vokseplass. Klimasone: H4.

Beskrivelse av arten Fraxinus pennsylvanica

15-20 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med en bred krone og smågreiner og rustbrune vinterknopper som er tett håret. Unge trær har en glatt, grå bark som sprekker opp hos eldre trær. Rotsystemet ligger grunt og er tett og findelt.

Mørkegrønne, motsatte, 10-12 cm lange, sammensatte blad med 5-9, stilkete, eggformete til avlangt lansettformete småblad som er tannet i kantene. Høstfargen er gyllengul.

Bare hannblomster som sitter i tette og hårete topper. Blomstringen kommer før løvsprett. Avlange nøttefrukter med vinger som er 4-6 cm lange.

Sortsbeskrivelse

Fraxinus pennsylvanica ‘Summit’ er et 12-15 m høyt, løvfellende tre med en eggformet, enere rund halvåpen krone. Eldre stammer har en brungrå, furet bark. Mørkegrønne, ulikefinna, 20-30 cm lange blad med 5-9 småblad. Gul høstfarge. Gulgrønne blomster i april. Treet mangler frukter.

Vekstkrav og klimasone  

Rødask trives best i en fuktig, næringsrik og godt drenert moldholdig jord, men treet er en tilpasningsdyktig ask som også vokser godt i sterkt sandholdig jord og leirjord. Treet utvikles best på en lys vokseplass.

Fraxinus pennsylvanica ‘Summit’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Rødask er et vakkert frittstående tre, som plantes i hager og parker. Treet er vindsterkt og det tåler bymiljø og sjøluft godt. Hjorten liker ikke treet. Treet er motstandsdyktig mot askeskuddsyke.

Allergifare

Fraxinus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Pollen fra ask fremkaller sjelden allergi. Men personer med allergi mot olivenpollen, bør unngå blomstrende asketrær. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Rødask tåler godt beskjæring. Trærne krever normalt noe oppbyggingsbeskjæring for å danne en gjennomgående stamme og en symmetrisk krone. Uten beskjæring kan trærne danne mange likeverdige og opprette greiner. Beste tidspunkt for beskjæring er sent på vinteren eller tidlig vår.

Formering

Rødask ‘Summit’ formeres vegetativt med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss