Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Korstorn ‘Sunburst’

Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’

Slekta Gledítsia omfatter 12 arter i Nord- og Sør-Amerika, Sentral- og Øst-Asia og tropisk Afrika. Artsnavnet triacanthos betyr med tre torner. I England brukes navn på arten som honey locust og thorny honeylocust.

Hjemsted/Opphav Gleditsia triacanthos finnes viltvoksende i elvedaler og blandet løvskog i de østlige, sentrale delene av Nord-Amerika, nærmere bestemt i USA i statene Maine, New Hampshire, Massachsetts, Rhode Island og Vermont. Sorten ‘Sunburst’ er en amerikansk sort fra D. B. Cole, i 1954.

15-20 m høyt, løvfellende tre med en bred kjegleformet krone, vannrette, tornfrie greiner uten torner, gulaktig blad i en periode etter løvsprett og duftende erteblomster. Vakkert gate- og parktre for en lun plass. Klimasone: H3.

  • Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ (Korstorn 'Sunburst') Foto: landscapeplants.oregonstate.edu

Beskrivelse av arten Gleditsia triacanthos

15-20 m høyt, løvfellende, opprett tre med en flat og bred krone. Stammen er høy og slank spredt besatt med kraftige, sylskarpe, enkle eller sammensatte greintorner. Treet har kort vegasjonstid, da løvsprett kommer seint om våren og bladfall kommer tidlig om høsten.

Skruestilte, lysegrønne, blanke, lansettformete, ulikefinnete, 15-20 cm lange blad med 20-30 småblader som også kan være ulikefinnete, slik at bladene blir dobbeltfinnete. Høstfargen er gullgul.

Gulgrønne, duftende erteblomster i 5-7 cm lange klaser, i juni-juli. Blomsten inneholder mye nektar som lokker til seg bier og andre insekter. Kjøttfulle, vridde, 30-40 cm lange erteskolmer, som henger på lenge etter bladfall.

Sortsbeskrivelse

Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ er et 15-20 m høyt, løvfellende tre med en bredt kjegleformet krone, vannrette, tornefrie greiner og blad som er gulaktige i en periode etter løvsprett.

Vekstkrav og klimasone  

Korstorn har små krav til jord og vokseplass, men treet trives best i en drenert, mager, kalkholdig og sandholdig moldjord, på en lun, varm, solrik plass. Treet har nitrogensamlende bakterier på røttene, og sterk gjødsling med nitrogen skader de livsviktige bakteriene på røttene.

Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ er et vakkert frittstående tre, som plantes i gater, større hager, trerekker og alléer. Planten tåler byluft godt. Treet er følsomt for uttørking, tråkk og mekanisk stress og det er lite utsatt for sykdom. Omplanting må alltid skje med klump om omplantingen bør skje om våren.

Allergi- og giftfare

Gleditsia har blad som inneholder giftige stoffer, men risikoen for forgiftning er svært liten. Rapporter om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Gleditsia trenger ingen annen beskjæring enn at tørre, ødelagte eller syke grener fjernes. Beskjæring bør skje fra seint på sommeren til midt på vinteren.

Formering

Korstorn kan formeres med frø, som beholder spireevnen i flere år i tett, lukket beholder ved lav temperatur. Treet kan også formeres vegetativt ved stiklinger eller ved poding på arten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss