Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pagodetre ‘Regent’

Sophora japonica ‘Regent’

Et synonymt navn er Styphnolobium japonicum. Slektsnavnet Sophora kommer av Sophira, som er et arabisk navn på et tre. Artsnavnet japonica betyr fra Japan (som er misvisende for treets opphav). Noen engelske navn er ‘Regent’ Japanese Pagoda og ‘Regent’ Scholar Tree.

Hjemsted/Opphav Sophora japonica er viltvoksende i Kina og Korea, men det er mye plantet i Japan. Treet er plantet ved buddhistiske templer i flere hundre år. Treet ble innført i Europa på 1700-tallet. Sorten ‘Regent’ stammer fra Princeton Nurseries, i USA, i 1964.

10-12 m høyt og 8-10 m bredt, løvfellende, med en rett stamme, en bred, oval, halvåpen krone, glinsende grønne, ulikefinnete blad og hvite, duftende erteblomster. Park- og gatetre. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

10-12 m høyt og 8-10 m bredt, løvfellende tre med en sterk, rett tamme og en bred, oval, halvåpen krone. Barken er først mørkegrønn med korkporer (lenticeller) og siden danner den et regelmessig, fint gråbrunt mønster. Barken forblir grønn de 4 første år.

Skruestilte, ulikefinnete, glinsende grønne, 15-25 cm lange blad med 7-17, ovale, 3-5 cm lange, spisse småblad med en grågrønn, håret bladunderside.

Hvite eller svakt rødlige, svakt duftende, klokkeformete, 1,5 cm lange blomster i endestilte, 15-30 cm lange topper, i juli-august. Grå, 5-8 cm lange, hengende skolmfrukter som inneholder 6 frø.

Vekstkrav og klimasone

Pagodetreet trives best i dyp, drenert, næringsrik, kalkrik, godt sandholdig, moldjord på en lun og solrik plass. Treet vokser også bra i både tørr og leirholdig jord. Som andre erteplanter har treet nitrogensamlende bakterier på røttene. For sterk gjødsling med nitrogen skader de livsviktige bakteriene på røttene.

Sophora japonica ‘Regent’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Sophora japonica ‘Regent’ er et vakkert allé-, gate- og parktre. Verdifullt tre for bier (honningplante) og sommerfugler. Treet tåler byluft og luftforurensning, og planten er bra vindsterkt.

Allergi- og giftfare

Sophora japonica inneholder svakt giftige stoffer, men ingen rapporter om skader ved dyrking er funnet.

Beskjæring

Pagodetreet trenger ingen regelmessig beskjæring uten nødvendig vedlikehold ved å fjerne tørre og døde kvister. Beskjæring bør skje på seinvinteren.

Formering

Sophora japonica ‘Regent’ formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss