Mannaask (“Blomsterask”)
Fraxinus ornusSlektsnavnet Fraxinus er det gamle latinske navnet på ask (nevnt hos Vergil (d. 19 f.Kr.)). Navnet kommer antakelig av gr. phrasso, som betyr å gjerde inn, og viser til at stokker av ask ble brukt til gjerdestolper i lang tid. Artsnavnet ornus er et gammelt navn på treet. Manna er navnet på en hvit, flytende sevje som skilles ut fra treet. Sevjen stivner så til et granulat som samles inn, og som kan brukes i medisinsk sammenheng. I England brukes navn som Manna ash, Flowering ash og Manna tree.
6-8 m høyt, løvfellende tre med en rund, kompakt krone, som er litt flattrykt på toppen og som blir 3-5 m bred. Motsatte, finnete, grønne blad og kremhvite, duftende blomster i topper. Allergivennlig, solitær- og parktre. Klimasone: H3-4.
Plantebeskrivelse
6-8 m høyt, løvfellende tre med en rund, kompakt, svært tett krone, som er litt flattrykt på toppen og som blir 3-5 m bred. Stammen er grå og glatt og vinterknoppene er gråbrune.
Motsatte, finnete, sammensatte blad som oftest består av 7 avlange, eggformete, 5-6 cm lange, småblad med en fintakket og bølget kant. Høstfargen varierer mellom gul og lilla.
Mannaask har kremhvite, duftende, svært smale blomster i tette, 10-15 cm lange og like brede, endestilte topper. Blomstringen skjer etter løvsprett i mai-juni. Trærne begynner å blomstre alt som unge. Fruktene er avlange nøttefrukter med vinger.
Vekstkrav og klimasone
Mannaask trives best i dyp, næringsrik og gjerne godt kalkholdig, moldholdig jord med jevn fuktighet, men treet trives også i mer skrinn, mager jord. Treet er svært tolerant for luftforurensing og trives godt i bymiljø. Men treet er følsomt for høy grunnvasstand, da røttene ligger grunt.
Fraxinus ornus tilrås plantet til klimasone H3-4.
Bruksområder
Mannaask er et vakkert frittstående tre og et godt parktre, også for mindre hager på grunn av sin beskjedne størrelse. Blomstene tiltrekker seg bier og andre insekter, ikke minst på grunn av blomstenes duft.
Allergifare
Fraxinus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Pollen fra ask fremkaller sjelden allergi. Men personer med allergi mot olivenpollen, bør unngå blomstrende asketrær. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Mannaask tåler moderat beskjæring. Beste tidspunkt for beskjæring er sent på vinteren eller tidlig vår.
Formering
Mannaask formeres med frø, som trenger stratifisering (kuldebehandling) for å gi god spiring. Det beste er å så ut frøene i en kaldbenk så snart de er modne om høsten.
Sort
Mannaask ‘Meczek’ (Fraxinus ornus ‘Meczek’) er et 6-8 m høyt, løvfellende tre med en kompakt, tett, rund krone og kremhvite, duftende blomster. Sorten er fra et ungarsk utvalg fra det tørre Meczek-området i Sør-Ungarn. Mortreet står i den botaniske hagen ved universitetet i Budapest. Omkring 1980 introduserte Udenhout planteskole kultivaren i Nederland, og derfra er den blitt spredd.