Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Naverlønn

Acer campestre

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet campestre stammer fra det latinske ordet campus, som betyr mark, åker; som vokser på sletter. Det at veden tidligere ble brukt til nav i vognhjul, er trolig opphavet til det norske navnet. Også på svensk heter treet naverlönn, mens noen engelske navn er field maple, hedge maple og common maple.

Hjemsted/Opphav Naverlønn er viltvoksende i Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia, hvor den oftest er undervegetasjon i løvskoger. Treet finnes i naturen både i Skåne og i sørlige deler av Danmark. I Norge er den forvillet enkelte steder langs kysten fra Frogn til Bergen.

Lite løvfellende tre eller stor, opprett busk, med avrundet krone, grågule, furete greiner, langstilkete blad med 3-5 butte lapper, grønne blomster og nøttefrukter med vinger. Godt tre til små hager og frie eller klipte hekker. Klimasone: H4.

  • Acer campestre (Naverlønn) Foto: Emilie Reitan

  • Acer campestre (Naverlønn) Foto: Emilie Reitan

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, løvfellende tre eller stor busk med opprett vekst og avrundet krone. Grågul stammebark med lange furer (korkstriper). Hårete, brune kvister, særlig nær knoppene. Vinterknoppene er tydelig gråhåret, og endeknoppen er omtrent like stor som de største sideknoppene. Knoppene har brune knoppskjell med en mørk flekk, og bladarrene er sammenstøtende. Motsatte, langstilkete, 6-10 cm brede blad med 3-5 brede, butte lapper, som er helrandet eller svakt tannet. Midtlappen kan være 3-lappet. Bladskaftet inneholder melkesaft. Bladene har grønn overside og en dunhåret underside. Høstfargen er gul. Grønne blomster som sitter 5 sammen i halvskjermer, i mai-juni. Parvise, 2,5-5 cm lange, vingenøtter, som danner 180 graders ryggvinkel, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Naverlønn trives best i en dyp, drenert, kalkrik jord på en varm og solrik plass. Vokser også bra på næringsfattig jord. Den er den av lønneartene som tåler mest skygge.

Acer campestre regnes som herdig til klimasone H4.

Bruksområder

Naverlønn er et vindsterkt og godt tre for små hager og gatetun, samt til frie og klipte hekker. Planteavstand i grupper 5-10 m og til hekk 0,3-0,4 m. Arten kan også brukes til figurklipping. Flere kultivarer med andre egenskaper enn arten brukes til gatetrær. Veden er brukt i produksjon av bl.a. hagemøbler.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Naverlønn tåler godt beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå skjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Naverlønn formeres med frø.

Sorter

Flere kultivarer er i handelen. Mest brukt er kanskje den nederlandske sorten Acer campestre ‘Elsrijk’, som har en opprett, regelmessig krone. Denne er en god del brukt til gatetre.