Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Naverlønn ‘Elsrijk’

Acer campestre ‘Elsrijk’

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet campestre stammer fra det latinske ordet campus, som betyr mark, åker; som vokser på sletter. Det at veden tidligere ble brukt til nav i vognhjul, er trolig opphavet til det norske navnet. På svensk heter treet naverlönn, mens noen engelske navn er field maple, hedge maple og common maple.

Hjemsted/Opphav Naverlønn er viltvoksende i Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia, hvor den oftest er undervegetasjon i løvskoger. Sorten ‘Elsrijk’ er en nederlandsk kultivar fra C. P. Broerse, som var direktør ved en planteskole i Amstelveen, i 1953. Elsrijk er navnet på et gods i Amstelveen.

10-15 cm høy, løvfellende, flerstammet tre eller stor, opprett busk, med avrunda krone, grågule, furete greiner, langstilkete blad med 3-5 butte lapper, grønne blomster og nøttefrukter med vinger. Godt tre til små hager og frie eller klipte hekker. Klimasone: H4.

  • Acer campestre (Naverlønn) Foto: Ole Billing Hansen

  • Acer campestre (Naverlønn..)

Beskrivelse av Acer campestre ‘Elsrijk’

10-15 m høyt, løvfellende, flerstammet tre eller stor busk med opprett vekst og en regelmessig, avrunda krone. Grågul stammebark med lange furer (korkstriper). Hårete, brune kvister, særlig nær knoppene. Vinterknoppene er tydelig gråhåret, og endeknoppen er omtrent like stor som de største sideknoppene. Knoppen har brune knoppskjell med en mørk flekk, og bladarrene er sammenstøtende.

Motsatte, langstilkete, 6-8 cm lange og 3-5 brede blad, med butte lapper som er helrandet eller svakt tannet. Midtlappen kan være 3-lappet. Bladskaftet inneholder melkesaft. Mørkegrønne blad med en litt skinnende overflate og dunhåret underside. Høstfargen er gul.

Gulgrønne blomster som sitter 5 sammen i halvskjermer, i mai-juni. Parvise, 2,5-5 cm lange, vingenøtter, som danner 180 graders ryggvinkel, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Naverlønn trives best i en dyp, drenert, kalkrik, sandblandet moldjord på en varm og solrik plass. Trives også i leirholdig jord. Men den tåler noe skygge.

Acer campestre regnes som herdig til klimasone H4.

Bruksområder

Naverlønn er et vindsterkt og salttolerant tre for små hager og gatetun, samt til frie og klipte hekker. Planteavstand i grupper 5-10 m og til hekk 0,3-0,4 m. Arten kan også brukes til figurklipping. Veden er brukt i produksjon av bl.a. hagemøbler.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Naverlønn tåler godt beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå skjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Naverlønn formeres med frø, men kultivarer podes ofte.

 

Sorter.

Flere kultivarer er i handelen. Sorten Acer campestre fk Uppsala E, er en svensk E-plante.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss