Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hestekastanje

Aesculus hippocastanum

Synonyme navn er parkhestekastanje og vanlig hestekastanje. Slektsnavnet Aesculus er et gammelt latinsk navn på en eik, som betyr eik med spiselige frukter. Artsnavnet hippocastanum kommer av de greske ordene hippos, hest og kastanon, kastanje (fruktene ligner kastanjenøtter). Enkelte mener at ordet hest kommer av at bladarret har form av en hestesko, hvor merkene etter ledningesterengene i bladarret utgjør sømhullene i hesteskoen. På svensk heter treet hästkastanj, mens det mest vanlig engelske navnet er Horse Chestnut.

Hjemsted/Opphav Parkhestekastanje kommer opprinnelig fra Balkan-området, Vest-Asia og Himalaya.

20-25 m høyt, løvfellende tre med bred krone, tykk, vridd stamme, håndkoplete blad, hvite blomster i topper og kapselfrukter. Allergivennlig park- og alletre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Parkhestekastanje (Aesculus hippocastanum)

  • Parkhestekastanje (Aesculus hippocastanum)

  • Parkhestekastanje (Aesculus hippocastanum)

  • Parkhestekastanje (Aesculus hippocastanum)

  • Parkhestekastanje (Aesculus hippocastanum)

  • Parkhestekastanje (Aesculus hippocastanum)

Plantebeskrivelse

20-25 m høyt, løvfellende tre med bred krone og tykk, ofte noe vridd stamme. Stive greiner med store, motsatte, klebrige knopper som er dekt med tykke, brune knoppskjell. Grunn og vid rot.  Levealder: 150-200 år.

Store, håndkoplete blad med 5-7 småblad. Tydelige bladarr som ligner en hestesko med sømhuller. Guloransje høstfarger. Store, hvite blomster med røde flekker i opprette topper, i mai-juni. Piggete, grønne kapselfrukter med 1-3 store, blanke, brune frø i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Hestekastanje trives best i en dyp, næringsrik, kalkholdig og godt fuktig, men ikke våt jord. Blomstrer er best på solrik plass, men greier også skygge. Tåler noe tørke. Grådig, tett tre som er en dårlig nabo for undervegetasjon. Treet bør støttes opp de første årene inntil rota er blitt utviklet.

Aesculus hippocastanum tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Hestekastanje egner seg som frittstående tre i parker og tun, langs gater og i alléer. På grunn av treets store kronevidde, er ikke treet egnet for små hager. Plantavstand i gruppe: 5-10 m. Anbefales også i veganlegg, i en avstand av minst 5 m fra vegbanen langs veier med 80 km/t. Den tåler lite salt, men er ellers sterk mot forurensning.

Den tåler en god del vind, men bør ikke plantes på de mest værharde steder. Greiner kan flerres av om det kommer snø før lauvet har falt av om høsten, da veden er sprø. Verdifull for bier.

Den er vanlig plantet overalt i lavlandet i Sør-Norge og langs kysten til Nordland. Treet finnes også i Troms og Finnmark.

Allergifare

Aesculus kan forårsake allergiplager hos enkelte pollenallergikere. Primærallergier av hestekastanje er ikke påvist i Norge. Men dersom blomstrende kvister av hestekastanje tas inn og brukes som snittblomster, kan det skape problemer for allergikere og astmatikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Treet tåler ikke foryngelsesskjæring eller formklipping. Hvis beskjæring er nødvendig, bør den utføres tidlig vår.

Formering

Hestekastanje formeres med frø, som bør såes om høsten. Frø av frøkilden Sauherad fås via Trefrøsentralen i Sauherad.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss