Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Platanlønn

Acer pseudoplatanus

Synonyme navn er berglønn og ahorn (dansk). Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet pseudoplatanus betyr falsk platan, som viser til at stammebarken ligner barken hos londonplatan (Platanus acerifolia). På svensk heter treet tysklönn, mens det engelsk navnet er Sycamore Maple.

Hjemsted/Opphav Platanlønn er viltvoksende i Europa på Balkan og i Kaukasus.

25-30 m høyt, løvfellende, opprett tre med bred krone, håndlappa blad, gulgrønne blomster etter løvsprett og nøttefrukter med vinger. Allergivennlig, svært vindsterkt park- og alletre. Klimasone: H5 i innlandet og H7 ved kysten.

  • Platanlønn (Acer pseudoplatanus)

  • Platanlønn (Acer pseudoplatanus)

  • Platanlønn (Acer pseudoplatanus)

  • Platanlønn (Acer pseudoplatanus)

  • Platanlønn (Acer pseudoplatanus)

Plantebeskrivelse

25-30 m høyt, løvfellende, hurtigvoksende tre med opprett vekst og bred krone med svært varierende form. Tre med avskallende stammebark, som løsner i små flak. Glatte greiner med motsatte, grønne knopper som står ut fra skuddet. Senkerotsystem og eller hjerterotsystem. Levealder ca. 250 år, med full størrelse etter ca. 60 år.

Grågrønne, håndnervete, 8-15 cm lange blad, oftest med 5, avrundete, grovtannete bladlapper. Bladene mangler melkesaft. Rødbrun høstfarge.

Gulgrønne blomster i hengende, slanke klaser etter lauvsprett. Nøttefrukt med lang vinge. Parvise vingenøtter danner 90 graders ryggvinkel med hverandre. Modne frukter faller fra hverandre.

Vekstkrav og klimasone

Platanlønn trives best i dyp, godt drenert, kalkholdig jord i sol og skygge. Vokser dårlig i tørr, sur og sterkt leirholdig jord. Den er også ømfintlig for fuktig jord, særlig med stående vann. Svært vindsterkt tre som tåler sjøsprøyt og forurensning godt. Treet krever stor plass.

Platanlønn tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H7 ved kysten.

Bruksområder

Platanlønn egner seg godt til parker og alléer, og den er et godt tuntre, særlig ved kysten. Siden treet tåler mye vind er det et viktig kysttre, som ved kysten brukes til le. Planteavstanden vil variere mellom 20 og 30 m når det plantes i gruppe. Treet anbefales også i veganlegg, i en avstand av minst 8-10 m fra vegbanen langs veier med 80 km/t. Den er følsom for salt i grunnvannet, men tåler mer saltsprut enn spisslønn. Treet er populært for bier og pollinerende insekter. I Norge finnes den forvillet flere steder. Platanlønn plantes både i Troms og Finnmark.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler kraftig beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt senhøst eller vinter. Unngå beskjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Platanlønn formeres med frø, og utvalgte frøkilder fra Trondheim og Bodø finnes i handelen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss