Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rød hestekastanje ‘Briotii’

Aesculus x carnea ‘Briotii’

Slektsnavnet Aesculus er et gammelt latinsk navn på en eik, som betyr eik med spiselige frukter. Artsnavnet carnea stammer fra caro, carnis, som betyr kjøtt, og viser trolig til blomsterfargen. I Sverige heter treet rõdblommig hästkastan, mens det vanlige engelske navnet er red horse-chestnut.

Hjemsted/Opphav Rød hestekastanje er en hybrid mellom hestekastanje (A. hippocastanum) og Aesculus pavia, fra sørstatene i USA. Sorten ‘Briotii’ ble markedsført av Trianon i 1858.

10-15 m høyt, løvfellende tre med svært bred krone, vridde greiner, håndkoplete blad, blodrøde blomster i topper og kapselfrukter. Allergivennlig park- og alletre. Klimasone: H4.

  • Aesculus x carnea 'Briotii' (Rød hestekastanje 'Briotii') Foto: Jeanette Brun, NMBU, Ås.

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, løvfellende tre med en svært bred krone som er mer uregelmessig enn hos hestekastanje. Vridde stive, greiner med åpne greinvinkler, klebrige vinterknopper, bark med synlige korkporer og litt hengende smågreiner. Grunn og vid rot.

Store, håndkoplete blad med som oftest 5 småblad, som er sittende, omvendt eggformete, rynkete, sagtannet og 8-15 cm lange med et rødlig bladskaft.

Blodrøde, blomster i 12-20 cm lange, kjegleforma topper i mai-juni. Hver blomst har en om lag én cm bred, mørk til lys rosarød krone med gullgule flekker i sentrum og med kjertler langs kronbladranden. Runde kapselfrukter med korte pigger i september-oktober. Hver frukt inneholder 1-3 glinsende, kastanjebrune frø.

Vekstkrav og klimasone 

Rød hestekastanje trives best i en dyp, næringsrik, kalkholdig og godt fuktig, men ikke våt jord. Blomstrer best på solrik plass. Tåler noe tørke. Treet har stor toleranse for pH (surhet) i jorda.

Aesculus x carnea ‘Briotii’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Rød hestekastanje egner seg som frittstående tre i parker og tun, langs gater og i alléer. På grunn av treets store kronevidde, er ikke treet egnet for små hager. Plantavstand i gruppe: 5-10 m. Verdifull for bier. I Norge er den mest plantet i kyststrøk.

Allergifare

Aesculus kan forårsake allergiplager hos enkelte pollenallergikere. Primærallergier av hestekastanje er ikke påvist i Norge. Men dersom blomstrende kvister av hestekastanje tas inn og brukes som snittblomster, kan det skape problemer for allergikere og astmatikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Treet tåler ikke foryngelsesskjæring eller formklipping. Hvis beskjæring er nødvendig, bør den utføres tidlig på våren.

Formering

Sorten ‘Briotii’ formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss