Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rødlønn ‘Somerset’

Acer rubrum ‘Somerset’

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet rubrum betyr rød (bladet). På svensk heter treet rödlönn, mens I England brukes mest navnet red maple ‘Somerset’.

Hjemsted/Opphav Rødlønn er viltvoksende i østlige og sentrale deler av Nord-Amerika, med nordgrense inn i Canada. Sorten Acer rubra ‘Somerset’ er en krysning mellom Acer rubrum ‘October’ og Acer rubrum ‘Autum Flame’, fra 1995.

10-15 m høyt, løvfellende, opprett tre med bred, åpen krone, håndlappa blad, blomster før løvsprett og en langvarig, skarlangensrød høstfarge. Vakkert parktre. Klimasone: H4.

  • Acer rubrum 'Somerset' (Rødlønn 'Somerset')

Beskrivelse av arten Acer rubrum

12-15 m høyt, løvfellende tre som etter hvert får en bred, åpen krone. Unge trær har en glatt, grålig stammebark. Røde unge kvister med tallrike, små korkporer (lenticeller).

Mørkegrønne, handnerva, 6-10 cm lange blad med 3-5 spisse, tannete bladlapper og en uregelmessig, bølga bladrand. Bladundersida er lysegrønn til hvitaktig. Lysende røde eller guloransje høstfarger.

Rødlønn er særbo, det vil si at hann- og hunnblomster sitter på ulike trær. Blomstene er røde, sjeldnere guloransje. Blomstringen kommer før løvsprett om våren, og blomsterrike trær har stor prydverdi. Fruktene, som sitter på lange, hengende skaft, er røde før de modner i løpet av juni.  De parvise vingenøttene har en vinkel mellom de to fruktryggene på om lag 90 grader.

Sortsbeskrivelse

Acer rubrum ‘Somerset’ er et 10-15 m høyt og 8-10 bredt, løvfellende tre med opprett vekst og en tett, bred, åpen krone. Sorten er populær for sin langvarige, skarlagensrøde høstfarge. Ellers botaniske kjennetegn som arten.

Vekstkrav og klimasone

Rødlønn er et tre som trives best i en fuktig, sur (pH5-6), moldrik, leirholdig jord på en vokseplass med sol og skygge. En tørr vokseplass gir mindre tilvekst.

Acer rubrum ‘Somerset’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Rødlønn ‘Somerset’ egner seg godt som et frittstående tre i hager og parker, eller i en allé. Viktig plante for bier og pollinerende insekter.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all beskjæring skje på sensommeren, eventuelt senhøst eller om vinteren. Unngå beskjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Rødlønn ‘Someset’ formeres med poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss