Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rødlønn

Acer rubrum

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet rubrum betyr rød. På svensk heter treet rödlönn, mens noen engelske navn er the red maple, swamp maple, water maple, og soft maple.

Hjemsted/Opphav Rødlønn er viltvoksende i østlige og sentrale deler av Nord-Amerika, med nordgrense inn i Canada.

12-15 m høyt, løvfellende, opprett tre med bred, åpen krone, håndlappa blad, røde blomster før løvsprett og nøttefrukter med vinger. Allergivennlig parktre. Klimasone: H4.

  • Acer rubrum (Rødlønn)

Plantebeskrivelse

12-15 m høyt, løvfellende tre som etter hvert får en bred, åpen krone. Unge trær har en glatt, grålig stammebark. Røde unge kvister med tallrike, små korkporer (lenticeller).

Mørkegrønne, handnerva, 6-10 cm lange blad med 3-5 spisse, tannete bladlapper og en uregelmessig, bølga bladrand. Bladundersida er lysegrønn til hvitaktig. Lysende røde eller guloransje høstfarger.

Rødlønn er særbo, det vil si at hann- og hunnblomster sitter på ulike trær. Blomstene er røde, sjeldnere guloransje. Blomstringen kommer før løvsprett om våren, og blomsterrike trær har stor prydverdi. Fruktene, som sitter på lange, hengende skaft, er røde før de modner i løpet av juni.  De parvise vingenøttene har en vinkel mellom de to fruktryggene på om lag 90 grader.

Vekstkrav og klimasone

Rødlønn er et tre som trives best i en fuktig, sur (pH5-6), moldrik jord på en solrik vokseplass. En tørr vokseplass gir en mindre tilvekst.

Treet tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Rødlønn egner seg godt som et frittstående tre i hager og parker, eller i en allé. Planteavstand: 10-15 m.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Acer tåler beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all beskjæring skje på sensommeren, eventuelt senhøst eller om vinteren. Unngå beskjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Rødlønn formeres med frø, fra nordlige frøkilder eller ved poding.