Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Skjermalm

Ulmus laevis

Synonyme navn er hvitalm (veden), vrangalm, bastalm og Ulmus effusa. Slektsnavnet Ulmus er et gammelt latinsk navn for alm som muligens er av keltisk opprinnelse. Det norske navnet alm er brukt langt tilbake i tid, noe som alle stedsnavn med alm i, beviser. Artsnavnet laevis betyr glatte (blad) og effusa betyr vid, utbredt. I England er vanlige navn European white elm, fluttering elm, spreading elm, stately elm, og I USA kalles treet Russian elm.

Hjemsted/Opphav Ulmus laevis er viltvoksende i Mellem- og Sørøst-Europa, Kaukasus og nord til Öland og Sør-Finland.

10-20 m høyt, løvfellende, opprett tre med en åpen krone, overhengende greiner, skjeve, eggformete blad og kremhvite blomster. Nøysomt, allergivennlig parktre. Klimasone: H4.

  • Ulmus laévis (Skjermalm) Skjermalm i universitetsparken ved NMBU i Ås, som kan være mer enn 140 år. Foto: Jeanette Brun, NMBU.

Plantebeskrivelse

10-20 m høyt løvfellende tre med en åpen krone og overhengende greiner. Lysegrå stammebark med småfurer og bark som senere skaller av i flak. Spisse, slanke vinterknopper. Treet danner rotskudd.

Elliptiske til omvendt eggformete, bredest på midten, 12-15 cm lange, tilspissede blad med 12-19 par nerver, svært skjev grunn og skarpt, dobbeltannet bladrand. Bladoversida er glatt og glinsende grønn, mens undersida er matt grønn, finhåra av krøllete hår.

Kremfargete, hengende, langstilkete blomster i knipper. Blomsten har 6-8, hvite pollenbærere. Blomsterstanden ligner en skjerm. Nøttefrukta er en avrundet, 1-2 cm lang vingenøtt.

Vekstkrav og klimasone  

Alm er et nøysomt tre som trives best på dyp, godt drenert, kalkholdig, næringsrik jord med god fuktighet. Men alm greier seg også bra på tørrere jord og godt leirholdig jord. Treet vokser godt både på en solrik og en mer skyggefull vokseplass. Treet er en grådig nabo for andre planter.

Ulmus laevis tilrås plantet til klimasone 4.

Bruksområder

Skjermalm er et godt parktre og den er brukes i trerekker. Tåler bymiljø. Skjemalm er ikke så vindsterk som arten alm.

Allergifare

Ulmus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Den blomstrer like før bjørk, med stor pollenproduksjon. Men allergi mot almepollen er sjelden konstatert. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Sykdommer

Almebestanden er mange steder i Europa redusert betydelig av almesyke. Skjermalm går trolig heller ikke fri for almesyken. Her i landet er mye alm på Østlandet dødd på grunn av sykdommen. Sykdommen viser seg med tidlig visning og død av greinspisser, særlig i treets øvre deler. Senere dør hele greinpartier, og til slutt dør hele treet. Sykdommen skyldes angrep av soppene Ophiostoma ulmi og O. nova-ulmi, som sprer seg med sporer som overføres av en barkebilleart. Ingen kjemiske midler virker mot soppen.  Infisert materiale skal brennes.

Beskjæring

Alm tåler sterk beskjæring hele året. Dersom planten beskjæres sterkt som ung, vil den bryte nedenfra med flere stammer, og den kan danne et tett le eller hekk. Villskudd som bryter fram på rot/stamme må fjernes etter hvert.

Formering

Alm formeres med frø, som må kaldstratifiseres før såing.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss