Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kulepil ‘Bullata’ TRYGVE® E

Salix euxina ‘Bullata’ TRYGVE® E

Synonyme navn er karelsk skjørpil og Salix fragilis ‘Bullata’ E. Både det norske navnet og artsnavnet fragilis, som betyr skjør eller som bryter lett, viser til plantens sprø ved og at greinene knekker lett. Slektsnavnet Salix er det gamle latinske navnet på slekta, som betyr raskt opprettvoksende. Sortsnavnet ‘Bullata’ betyr bulket. På svensk heter treet klotpil, mens i England kalles den Crack Willow.

Hjemsted/Opphav Skjørpilen som plantes her i landet stammer trolig fra Russland, nærmere bestemt fra Svartehavsområdet. Planten er viltvoksende i hele Europa og Lilleasia til Mellom-Asia. Den er et vanlig tre i Finland, Russland og Baltikum. I Norge er den innført fra Leningrad, trolig av Alv Hegge fra Snåsa, på 1960-tallet. Treet er en hannklon. Planten er en norsk eliteplante (E-plante).

5-8 m høyt, løvfellende tre med en bred, kuleformet krone, tettsittende greiner, olivengrønne kvister og smale, spisse blad. Svært nøysom, dekorativ plante som tåler høytstående grunnvann og som er en god skjermplante. Klimasone: H7 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Salix euxina ‘Bullata’ TRYGVE® E - Skjørpil 'Bullata' TRYGVE® E Foto: Eliteplanter.no

  • Salix euxina ‘Bullata’ TRYGVE® E (Skjørpil ‘Bullata’ TRYGVE® E)

  • Salix euxina ‘Bullata’ TRYGVE® E (Skjørpil ‘Bullata’ TRYGVE® E)

  • Salix euxina ‘Bullata’ TRYGVE® E (Skjørpil ‘Bullata’ TRYGVE® E)

  • Salix euxina ‘Bullata’ TRYGVE® E (Skjørpil ‘Bullata’ TRYGVE® E)

  • Salix euxina ‘Bullata’ TRYGVE® E (Skjørpil ‘Bullata’ TRYGVE® E)

  • Salix euxina ‘Bullata’ TRYGVE® E (Skjørpil ‘Bullata’ TRYGVE® E)

Plantebeskrivelse

5-8 m høyt løvfellende tre kuleformet, bred krone og tettsittende greiner. Lysegrå skudd med olivengrønne kvister og store, glatte, skruestilte knopper som danner rette greinvinkler med svakt buete greiner. Sprø ved gjør at greiner lett brekkes av. Avlange, lansettformete, 6-15 cm lange, sagtannete blad med en lang spiss. Bladene har en glinsende grønn overside og blågrønn underside. Treet har øreblad, to små blad ved basis av hvert blad. Korte, gule hannrakler eller grå hunnrakler i mai.

Vekstkrav og klimasone

Kulepil er en svært nøysom plante som tåler høytstående grunnvann. Planten vokser godt i all jord med fuktighet. En lysåpen vokseplass gjør at skjørpil beholder flest mulig greiner og en symmetrisk krone over tid.

Salix euxina ‘Bullata’ tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder   

Salix exina ‘Bullata’ egner seg godt i hager og parker, og den benyttes i vegrabatter og som lé- og skjermplanting. Planteavstand i grupper: 5-10 m. Planten er mer motstandsdyktig mot greinbrann-sopper enn andre pilearter. Ettersom det sjelden er observert blomstring hos planten, er faren for spredning ut i naturen svært liten. Men kvister etter beskjæring eller naturlig brekkasje kan sette røtter og dermed gi opphav til nye planter ute i naturen. Men dette skjer i svært liten grad. Derfor er det ikke lenger noe forbud mot planting av kulepil ‘Bullata’ E.

Allergi og giftfare

Salix medfører liten risiko for pollenallergi utendørs, kun 10-20 % av allergikere reagerer på Salix (pil). Men allergikere bør unngå rom med blomstrende kvister (gåsunger eller kattlabber) innendørs. Ingen giftfare. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Kulepil tåler beskjæring, og enkelte skudd trenger å skjæres tilbake slik at krona beholder sin symmetriske kuleform. Beskjæring kan med fordel gjøres om våren før veksten tar til. Uten beskjæring blir det tette busker, men dersom de stammes opp de første årene, blir de trær med den karakteristiske runde kronen. Etter hvert dør de nederste greinene, krona blir bredere, og trærne får markert stamme.

Formering

Kulepil kan formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger. Kviststiklinger mangler blad (skjæres utenom vekstsesongen), mens skuddstiklinger har blad.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss