Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alm ‘Exoniensis’ (Søylealm)

Ulmus glabra ‘Exoniensis’

Synonyme navn er søylealm, pyramidealm, Ulmus montana fastigiata, Ulmus exoniensis, Ulmus glabra var. fastigiata og Ulmus plumosa pyramidalis. Slektsnavnet Ulmus er et gammelt latinsk navn for alm som muligens er av keltisk opprinnelse. Det norske navnet alm er brukt langt tilbake i tid, noe som alle stedsnavn med alm i, beviser. Artsnavnet glabra betyr snau, og viser til stammebarken. Sortsnavnet ‘Exoniensis’ betyr fra Exeter hvor den ble funnet. På svensk heter arten alm og i England blir den kalt Exeter elm.

Hjemsted/Opphav Alm ‘Exoniensis’ ble funnet nær Exeter i England i 1826 og oppformerte i Ford planteskole i Exeter.

8-10 m høyt, løvfellende, opprett tre med slank, kjegleformet krone, vridde, ru blad og fiolette blomster på bar kvist. Nøysomt, allergivennlig tre. Klimasone: H5.

  • Ulmus glabra 'Exoniensis' (Alm 'Exoniensis') Foto fra «Treportrettet» av Ole Billing Hansen.

Beskrivelse av arten Ulmus glabra

25-30 m høyt løvfellende tre med rett stamme og en bred, åpen krone med kraftige greiner som bøyer seg utover. Treet har en dyp, omfangsrik rot, skruestilte knopper og en spisst eggformet endeknopp. Eldre trær får skorpebark med dype, lange furer. Unge greiner og knopper har rustbrune hår. Levealder: 300-500 år.

Eggformete, 5-16 cm lange, sagtannete blad med ru overflate, skjev grunn og en brå overgang til spissen. Bladene sitter i to rader på greina.

Små, fiolette blomster på bar kvist (før lauvsprett) i opprette knipper i april / mai. Vingefrukter (ca. 2,5 cm) med en nøtt i midten. Vindbestøving.

Sortsbeskrivelse

Ulmus glabra ‘Exoniensis’ er et 8-10 m høyt, opprett tre med slank, kjegleformet krone. Dunhårete, rødbrune kvister og mørke, rynkete, ru blad med svært skjev grunn. På unge skudd står de bulkete bladene vridd oppover og ligger inn mot skuddet. Gule høstfarger. Små, fiolette blomster i knipper på bar kvist i april-mai. Fruktene er om lag 2 cm lange vingenøtter i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone  

Alm er et nøysomt tre som trives best på dyp, godt drenert, kalkholdig, næringsrik jord med god fuktighet. Men alm greier seg også bra på tørrere jord. Treet liker solrik vokseplass, men tåler en god del skygge.

Alm ‘Exoniensis’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Alm ‘Exoniensis’ brukes ofte som frittstående trær i parker, ved inngangspartier eller i formale anlegg og i trerekker. Planteavstand: 2-3 m. Alm ‘Exoniensis’ er mindre utsatt for almesyke enn arten alm.

Allergifare

Ulmus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Den blomstrer like før bjørk, med stor pollenproduksjon. Men allergi mot almepollen er sjelden konstatert. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Alm ‘Exoniensis’ tåler sterk beskjæring hele året. Regelmessig foryngelsesskjæring er nødvendig for å få fram kraftig nyvekst, som igjen er nødvendig for at trærne skal beholde sin karakteristiske kjegle-/søyleform og bladene sin vridde form.

Formering

Alm ‘Exoniensis’ formeres med poding. Den podes på grunnstammer av arten eller av lundalm (Ulmus minor).

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss