Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Skogalm ‘Exoniensis’

Ulmus glabra ‘Exoniensis’

Synonyme navn er søylealm og pyramidealm. Slektsnavnet Ulmus er et gammelt latinsk navn for alm som muligens er av keltisk opprinnelse. Det norske navnet alm er brukt langt tilbake i tid, noe som alle stedsnavn med alm i, beviser. Artsnavnet glabra betyr snau, og viser til stammebarken. Sortsnavnet ‘Exoniensis’ betyr fra Exeter hvor den ble funnet. På svensk heter arten alm og i England blir den kalt Exeter elm.

Hjemsted/Opphav Skogalm ‘Exoniensis’ ble funnet i Ford planteskole i Exeter i England i 1826.

Lavt, løvfellende, opprett tre med slank, kjegleformet krone, bulkete, ru blad og fiolette blomster på bar kvist. Nøysomt, allergivennlig tre. Klimasone: H5.

Plantebeskrivelse

8-10 m høyt, opprett tre med slank, kjegleformet krone. Dunhårete, rødbrune kvister og mørke, rynkete, ru blad med svært skjev grunn. På unge skudd står de bulkete bladene vridd oppover og ligger inn mot skuddet. Gule høstfarger. Små, fiolette blomster i knipper på bar kvist i april-mai. Fruktene er om lag 2 cm lange vingenøtter i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Skogalm er et nøysomt tre som trives best på dyp, godt drenert, kalkholdig, næringsrik jord med god fuktighet. Men alm greier seg også bra på tørrere jord. Treet liker solrik vokseplass, men tåler en god del skygge.

Skogalm ‘Exoniensis’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Skogalm ‘Exoniensis’ brukes ofte som frittstående trær i parker, ved inngangspartier eller i andre sammenhenger i formale anlegg og i trerekker. Planteavstand: 2-3 m.

Allergifare

Ulmus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Den blomstrer like før bjørk, med stor pollenproduksjon. Men allergi mot almepollen er sjelden konstatert. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Sykdommer

Almebestanden er mange steder i Europa redusert betydelig av almesyke. Her i landet er mye alm på Østlandet dødd på grunn av sykdommen. Sykdommen viser seg med tidlig visning og død av greinspisser, særlig i treets øvre deler. Senere dør hele greinpartier, og til slutt dør hele treet. Sykdommen skyldes en sopp (Ophiostoma ulmi), som sprer seg med sporer som overføres av en barkebilleart. Ingen kjemiske midler virker mot soppen. Plantesykdomsloven har importforbud av alm til Norge og bestemmelser om karantene når sykdommen oppdages. Infisert materiale skal brennes. Skogalm ‘Exoniensis’ er mindre utsatt for almesyke enn arten skogalm.

Beskjæring

Skogalm ‘Exoniensis’  tåler sterk beskjæring hele året. Regelmessig foryngelsesskjæring er nødvendig for å få fram kraftig nyvekst, som igjen er nødvendig for at trærne skal beholde sin karakteristiske kjegle-/søyleform og bladene sin bulkete form.

Formering

Skogalm ‘Exoniensis’ formeres med poding. Den podes på grunnstammer av arten.