Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvlønn

Acer saccharinum

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet saccharinum er etter latin saccharum som betyr sukker, søt (den har en sukkerholdig sevje). På svensk heter treet silverlönn, mens noen engelske navn er silver maple, silverleaf maple, creek maple og soft maple.

Hjemsted/Opphav Sølvlønn er viltvoksende i østlige deler av Nord-Amerika, i USA og litt inn i Canada, på fuktig, men drenert jord langs elver og innsjøer. Treet kom til Europa i 1725.

Høyt, løvfellende, opprett tre med bred, åpen krone, noe overhengende greiner, håndlappete, flikete blad og lyst røde blomster før løvsprett. Nøttefrukter med vinger. Parktre. Klimasone: H5.

Plantebeskrivelse.

20-25 m høyt, løvfellende tre med opprett vekst, bred, åpen krone, noe overhengende greiner og senkerotsystem. Oransjebrun til grå stammebark som flaser av i tynne flak. Veden er relativt sprø. Kvisten er snau og blådogget. Ovale, kortskaftede sideknopper med brune knoppskjell. Håndnervete, 8-15 cm brede blad med 5 spisse, dobbelttannete bladlapper eller fiker, grønn snau bladoverside og sølvaktig underside. Gule og røde høstfarger. Grønnlige til lyst røde blomster i tette halvskjermer samtidig eller før løvsprett. Parvise vingenøtter som danner 90-120 graders ryggvinkel i juni-juli. Modne frukter faller til bakken på forsommeren og frøene spirer umiddelbart.

Vekstkrav og klimasone.

Sølvlønn trives best i en dyp, fuktig, men godt drenert, kalkholdig, noe sur jord (pH mellom 5,5 og 8), i sol eller halvskygge. Den er ikke vindsterk på grunn av den sprøe veden.

Acer saccharinum regnes som herdig til klimasone H5.

Bruksområder.

Sølvlønn er et godt parktre, på steder med ikke for mye vind. I Europa betraktes den som et godt landskapstre. Planteavstanden varierer mellom 15 og 20 m når det plantes i gruppe. Vær ops på at røttene kan tette drenering og grøfter.

Allergifare.

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring.

Acer tåler beskjæring, men det trengs lite beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå skjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering.

Sølvlønn formeres med frø, men kultivarer podes ofte.

Sorter.

Flere kultivarer er i handelen.