Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Søyleosp ‘Erecta’

Populus tremula ‘Erecta’

Et synomymt navn er vanlig osp ‘Erecta’ og Populus tremula ‘Fastigiata’. Slektsnavnet Populus er det gamle latinske navnet på poppel. Artsnavnet tremula betyr skjelvende, og viser til bladene som beveger seg ved minste vindtrekk. På svensk heter treet asp, mens i England brukes mest navnene aspen ‘Erecta’ og swedish ‘Columnar Aspen’.

Hjemsted/Opphav Søyleosp er en hannklon som stammer fra Vestergötland i Sverige. Den er kjent fra 1847, men den ble ikke beskrevet botanisk før 1911.

12-15 m høyt løvfellende tre med opprette greiner og en svært smal, søyleformet krone, nesten runde, skjelvende blad. Vindsterkt og nøysomt søyletre. Klimasone: H7.

  • Søyleosp (Populus tremula 'Erecta')

  • Søyleosp (Populus tremula 'Erecta')

  • Søyleosp (Populus tremula 'Erecta')

  • Søyleosp (Populus tremula 'Erecta')

  • Søyleosp (Populus tremula 'Erecta')

Plantebeskrivelse

12–15 m høyt, løvfellende tre med opprette greiner og en svært smal, opptil 1 m bred, søyleformet krone. Runde, skruestilte, brunrøde kvister. Nesten runde blad med lang, flat bladstilk som står på høykant slik at bladet vipper over og skjelver ved det minste vindpust. Gule høstfarger.

Særbu tre med blomster i hengende hannrakler i april–mai. Sorten danner ingen frukter.

Vekstkrav og klimasone

Søyleosp er et svært nøysomt tre som stiller små krav til jord og klima. Men som de fleste popler så trives osp best på næringsrik, god jord med bra fuktighet. Men osp vokser også bra på noe tørr sandjord og stiv leirjord. Den et tolerant med tanke på pH, men liker ikke kalkjord. Trives godt på lysåpen vokseplass, men vokser også godt i skygge.

Søyleosp tilrås plantet til Klimasone H7.

Bruksområder 

Søyleosp brukes i trerekker, allèer, gravlunder og som frittstående i hager og parker. Planteavstand: 3–10 m. Treet anbefales også brukt i veganlegg 2- m fra veibanen på veier med 50-60 km/t. Den er vanlig plantet i Trøndelag og nordover. En bredere søyleform er hunnklonen Populus tremula ‘Trøgstad’.

Sykdommer

Bladene på osp skjemmes ofte av minermøll, som lager ganger og døde felt i bladene (sølvaktige blad).

Allergifare

Osp skaper få problemer for pollenallergikere. Bjørkepollenallergikere kan få moderate reaksjoner ved kontakt med pollenet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Søyleosp tåler beskjæring, men den beskjæres sjelden. Beste tidspunkt for beskjæring er om våren før veksten tar til.

Formering

Søyleosp formeres med poding, rotskudd eller ved mikroformering.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss