Spisslønn
Acer platanoidesSlektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet platanoides betyr platanlignende, og viser til de spisse bladlappene som ligner på bladene til londonplatan (Platanus acerifolia). På svensk heter treet lönn, mens det engelsk navnet er Norway Maple.
20-25 m høyt, løvfellende, rasktvoksende, opprett tre med avrunda krone, håndlappa blad, gulgrønne blomster før løvsprett og nøttefrukter med vinger. Allergivennlig park- og alletre. Klimasone: H6 i innlandet og H5 ved kysten.
Plantebeskrivelse
20-25 m høyt, løvfellende, hurtigvoksende tre med opprett vekst og bred, avrunda krone. Gråbrun stammebark med langsgående furer. Glatte greiner med motsatte, små, røde knopper som sitter tett inntil skuddet. Senkerotsystem. Levealder ca. 150 år, med full størrelse etter ca. 50 år. På leirjord blir levetiden mye kortere.
Håndnerva, 10-15 cm lange blad med 5-7. spisse, uregelmessige grovtannete bladlapper. Blad med kvit melkesaft. Gul til rød høstfarge. Blomstring før løvsprett med gulgrønne blomster i opprette klaser i mai. Nøttefrukt med lang vinge. Parvise vingenøtter danner 180 graders ryggvinkel med hverandre i august-oktober. Modne frukter faller fra hverandre.
Håndnervete, 10-15 cm lange blad med 5-7. spisse, uregelmessige grovtannete bladlapper. Blad med hvit melkesaft. Gul til rød høstfarge. Blomstring før løvsprett med gulgrønne blomster i opprette klaser i mai. Nøttefrukt med lang vinge. Parvise vingenøtter danner 180 graders ryggvinkel med hverandre i august-oktober. Modne frukter faller fra hverandre.
Vekstkrav og klimasone
Spisslønn trives best i en dyp, godt drenert, næringsrik og kalkrik jord i sol eller halvskygge. Den vokser dårlig i sur jord og i leirjord, og den er ikke vindsterk nok til å anbefales i typiske kyststrøk. Spisslønn tåler bymiljø og luftforurensning godt.
Acer platanoides kan plantes til klimasone H6 i innlandet og H5 ved kysten.
Bruksområder
Spisslønn er et godt park- og allétre, og den brukes en del i større naturområder. Treet krever forholdsvis stor plass. Planteavstanden varierer mellom 15 og 25 m når det plantes i gruppe. Treet anbefales også i veganlegg, i en avstand av minst 8-10 m fra vegbanen langs veier med 80 km/t. Det at treet er svak for jevnlig saltsprut og følsom for salt i grunnvannet, og at det ikke tåler et jevnt vindslit, gjør at det ikke anbefales i åpne kyststrøk. Treet er populært for bier og pollinerende insekter.
I Norge er den vanlig på Sør- og Østlandet og forekommer plantet og naturalisert langs kysten til Nordland.
Allergifare
Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Acer tåler kraftig skjæring. Siden lønn er en bløder, bør all beskjæring skje på sensommeren, eventuelt vinter. Unngå beskjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.
Formering
Spisslønn formeres med frø, og en utvalgt frøkilde i Norge er Fåberg, som anbefales brukt til Troms. I Sverige er Acer platanoides fk. Ultuna E, en utvalgt eliteplante (E-plante).
Noen utvalgte sorter
Kulelønn ‘Globosum’ (Acer platanoides ‘Globosum’)
4-5 m høy, spisslønn med tett, kuleformet krone. Populært som frittstående tre i små hager. Podes i stammehøyde, og som langt på vei bestemmer treets høyde. Utsatt for mjøldogg, en sopp som danner et grått belegg, mest på bladene. Klimasone: H4.
Blodlønn ‘Royal Red’ (Acer platanoides ‘Royal Red’)
15-20 m høy, spisslønn med avrundet krone og mørke, blodrøde, glinsende blad. Blomstene er gulrøde. Blodlønn er utsatt for mjøldogg, en sopp som danner et grått belegg, mest på bladene. Denne sorten skal være sterkere mot mjøldogg enn den tidligere sorten A. p. ‘Faasen’s Black’, som ble mye brukt. Sorten formeres med poding. Klimasone: H5.