Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Spisslønn ‘Eurostar’

Acer platanoides ‘Eurostar’

Slektsnavnet Acer er et gammelt latinsk navn på lønn. Artsnavnet platanoides betyr platanlignende, og viser til de spisse bladlappene som ligner på bladene til londonplatan (Platanus acerifolia). I Sverige heter arten lönn, mens i England er navnet på arten Norway Maple.

Hjemsted/Opphav Spisslønn er viltvoksende i Europa til Ural og i Vest-Asia til Turkestan og Afganistan, og arten er naturalisert i Amerika. Sorten ‘Eurostar’ er en nedelandsk sort fra Ede i Nederland fra 1977.

12-15 m høyt, løvfellende, opprett tre med en regelmessig, pyramideformet krone, lysegrønne, 5-flika blad med en intense gule høstfarger. Gate-, allé- og parktre for innlandsklima. Klimasone: H4.

Beskrivelse av arten Acer platanoides

20-25 m høyt, løvfellende, hurtigvoksende tre med opprett vekst og bred, avrunda krone. Gråbrun stammebark med langsgående furer. Glatte greiner med motsatte, små, røde knopper som sitter tett inntil skuddet. Senkerotsystem. Levealder ca. 150 år, med full størrelse etter ca. 50 år. På leirjord blir levetiden mye kortere.

Håndnerva, 10-15 cm lange blad med 5-7. spisse, uregelmessige grovtannete bladlapper. Blad med kvit melkesaft. Gul til rød høstfarge. Blomstring før løvsprett med gulgrønne blomster i opprett klaser i mai. Nøttefrukt med lang vinge. Parvise vingenøtter danner 180 graders ryggvinkel med hverandre i august-oktober. Modne frukter faller fra hverandre.

Sortsbeskrivelse

Acer platanoides ‘Eurostar’ er et 12-15 m høyt, løvfellende tre med en symmetrisk, pyramideformet krone, relativt opprette greiner og lysebrune skudd og greiner med røde, mørke vinterknopper. Lysegrønne, 5-flikete blad og små grønngule blomster på bar kvist. Høstfargen er intens gul.

Vekstkrav og klimasone  

Spisslønn trives best i en dyp, godt drenert, næringsrik og kalkrik jord i sol eller halvskygge. Den vokser dårlig i sur jord og i leirjord, og den er ikke vindsterk nok til å anbefales i typiske kyststrøk. Spisslønn tåler bymiljø og luftforurensning godt.

Spisslønn ‘Eurostar’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Spisslønn ‘Eurostar’ er et vakkert frittstående tre, som brukes som gate-, allé- og parktre. Treet tåler byluft godt, men er svak for sjøsprøyt og komprimering av jorda. Treet tiltrekkes av bier, humler og sommerfugler.

Allergifare

Acer er en allergivennlig slekt for pollenallergikere utendørs. Lønn insektbestøves og pollen spres ikke med vind. Men blomstrende lønnekvister som tas inn, kan gi symptomer på høysnue hos enkelte allergikere. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Lønn tåler kraftig beskjæring. Siden lønn er en bløder, bør all skjæring skje på sensommeren, eventuelt på vinters tid. Unngå beskjæring om våren. Sevja går tidlig i treet om våren, og vårskjæring gir sterke blødninger fra større sår.

Formering

Spisslønn ‘Eurostar’ kan formeres med frø og ved poding.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss