Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sumpeik

Quercus palustris

Slektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet palustrisr betyr som vokser på myr (ikke typisk for treet). Eik er symbol på kraft og styrke. I England brukes navn som pin oak, pink oak og svamp spanish oak.

Hjemsted/Opphav Sumpeik er viltvoksende i nordøstlige områder av USA og sørøst i Canada. Treet ble beskrevet botanisk i 1770 og introdusert i England tidlig på 1800-tallet.

15-20 m høyt, løvfellende tre med gjennomgående stamme, pyramideformet krone, som blir bredere etter hvert. Glinsende, grønne, avlange blad, røde høstfarger og nøttefrukter. Tre for hager, parker og gater. Klimasone: H4.

  • Quercus palustris (Sumpeik)

Plantebeskrivelse

15-20 m høyt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme og tett pyramideformet krone, som etter hvert får en mer bred kjegleform. De nedre greinene er hengende, de midterste greinene er vannrette og de øvre greinene er stående. Barken er først glatt og sølvgrå, men etter hvert blir den mørkere med langsgående striper oppetter stammen. Eldre stammer får mørke ribber som er atskilt av lyse, grunne furer. Sumpeik har et grunt rotsystem som er tilpasset vekst i områder med høy grunnvannstand og med oksygentilgang bare i det øvre jordlaget.

Glinsende grønne, avlange, elliptiske, dypt fjørlappete, 7-15 cm lange og 5-10 cm brede blad med en lysere, blank underside. Hver av de 6-8 flikene ender i en spiss, og det øverste flikparet er rettet tydelig framover. Om høsten får bladene en rød til rødbrun høstfarge.

Relativt uanselige blomster i gulgrønne rakler omtrent samtidig med løvsprett. Fruktene er 1-1,5 cm brede, runde eikenøtter, som modnes i løpet av 2 år. En tredjedel av nøtta omsluttes av en skålformet hams.

Vekstkrav og klimasone

Sumpeik er et feilaktig navn på planten, da treet ikke vokser i sumpaktige områder, men som trives best i en dyp, jevnt fuktig moldjord, er sur (pH 5-6) og som i korte perioder kan oversvømmes av vann. Treet liker best en lys vokseplass. Treet er vanskelig å omplante, men en eventuell omplanting bør skje om våren.

Quercus palustris tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Quercus palustris brukes som frittstående tre i gater, parker og hager. For vanlige villahager kan treet raskt bli for stort. Treet tåler godt bymiljø. Eikenøtter brukes i dekorasjoner.

Allergifare

Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eik tåler beskjæring, og en eventuell beskjæring bør skje på seinvinteren. Skråsnitt er viktig når store greiner skjæres bort, slik at vannet renner av. Råte er vanlig hos eik.

Formering

Sumpeik formeres med frø eller med poding på stamme.

Utvalgt sort

Sumpeik ‘Green Dwarf’ (Quercus palustrisGreen Dwarf’)

1,5 m høy, sentvoksende, dvergform som er podet på en høy stamme. Trives best på en varm vokseplass med en næringsrik, svakt sur eller basisk jord. Klimasone: H5.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss