Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ungareik

Quercus frainetto

Slektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet frainetto er beholdt slik det ble introdusert, men muligens er det rette navnet «farnetto», som er det italienske navnet på treet. I Sverige heter treet ungarsk ek, mens engelske navn er Hungarian oak og Italian oak.

Hjemsted/Opphav Quercus frainetto finnes viltvoksende i et område fra Sør-Italia til Romania og Ungarn over Balkan og inn i Tyrkia. Treet er brukt som parktre i England siden 1838.

12-15 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med bred, uregelmessig, kuppelformet krone, store, uensartede lappete blad og nøttefrukter. Nøysomt parktre. Klimasone: H3.

  • Quercus frainetto (Ungareik) Foto fra «Treportrettet» av Ole Billing Hansen.

Plantebeskrivelse

12-15 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med kuppelformet krone, som etter hvert blir bredere og mer uregelmessig. Stammebarken er gråbrun og furet. Unge skudd er håret, for senere å bli glatte og gråfarget. Rødlige, ca. 1 cm lange, egg- til kjegleformete vinterknopper. Treet har øreblader.

Mørkegrønne, omvendt eggformete, 10-20 cm lange og 8-12 cm brede blad med en kileformet bladgrunn og en lysere, grågrønn underside med brunlige hår. Bladranden er dypt innskåret til over midten med uensartede, 7-10 tannete lapper. Bladstilken er kort. Høstfargene er gyllengule til lysebrune.

Gullfargete, hunnblomstene sitter i knippe rundt endeknoppene eller på ca. 3 cm lange skaft fra de ytterste bladhjørnene. Eikenøttene, som sitter 2-5 sammen, er uten skaft. Hver nøtt sitter i en hams som dekker om lag en tredjedel av den 2-2,5 cm lange nøtta. Hamsen er sammensatt av en rekke avlange, taklagte, hårete skjell.

Vekstkrav og klimasone

Ungareik er et nøysomt tre som ikke stiller spesielle krav til jordbunnsfolhold, men som trives godt i dyp, godt drenert, næringsrik, moldrik jord på en solrik plass.

Quercus frainetto tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Treet bukes som et frittstående tre i parker og hager. I Nedeland benyttes treet også som gatetre. Treet tåler bymiljøet godt. I Norge er treet lite plantet.

Allergifare

Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Eik tåler beskjæring, og en eventuell beskjæring bør skje på seinvinteren. Åpne greinvinkler er viktig, for å slippe at greiner flaser av om vinteren. Skråsnitt er viktig når store greiner skjæres bort, slik at vannet renner av. Råte er vanlig hos eik.

Formering

Ungareik frøformeres.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss