Ungareik
Quercus frainettoSlektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet frainetto er beholdt slik det ble introdusert, men muligens er det rette navnet «farnetto», som er det italienske navnet på treet. I Sverige heter treet ungarsk ek, mens engelske navn er Hungarian oak og Italian oak.
12-15 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med bred, uregelmessig, kuppelformet krone, store, uensartede lappete blad og nøttefrukter. Nøysomt parktre. Klimasone: H3.
Plantebeskrivelse
12-15 m høyt, løvfellende, rasktvoksende tre med kuppelformet krone, som etter hvert blir bredere og mer uregelmessig. Stammebarken er gråbrun og furet. Unge skudd er håret, for senere å bli glatte og gråfarget. Rødlige, ca. 1 cm lange, egg- til kjegleformete vinterknopper. Treet har øreblader.
Mørkegrønne, omvendt eggformete, 10-20 cm lange og 8-12 cm brede blad med en kileformet bladgrunn og en lysere, grågrønn underside med brunlige hår. Bladranden er dypt innskåret til over midten med uensartede, 7-10 tannete lapper. Bladstilken er kort. Høstfargene er gyllengule til lysebrune.
Gullfargete, hunnblomstene sitter i knippe rundt endeknoppene eller på ca. 3 cm lange skaft fra de ytterste bladhjørnene. Eikenøttene, som sitter 2-5 sammen, er uten skaft. Hver nøtt sitter i en hams som dekker om lag en tredjedel av den 2-2,5 cm lange nøtta. Hamsen er sammensatt av en rekke avlange, taklagte, hårete skjell.
Vekstkrav og klimasone
Ungareik er et nøysomt tre som ikke stiller spesielle krav til jordbunnsfolhold, men som trives godt i dyp, godt drenert, næringsrik, moldrik jord på en solrik plass.
Quercus frainetto tilrås plantet til klimasone H3.
Bruksområder
Treet bukes som et frittstående tre i parker og hager. I Nedeland benyttes treet også som gatetre. Treet tåler bymiljøet godt. I Norge er treet lite plantet.
Allergifare
Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Eik tåler beskjæring, og en eventuell beskjæring bør skje på seinvinteren. Åpne greinvinkler er viktig, for å slippe at greiner flaser av om vinteren. Skråsnitt er viktig når store greiner skjæres bort, slik at vannet renner av. Råte er vanlig hos eik.
Formering
Ungareik frøformeres.