Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Flateiner ‘Nana’

Juniperus procumbens ‘Nana’

Synonyme navn er ibukieiner ‘Nana’ og Juniperus chinensis var. procumbens. Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet procumbens betyr som ligger på bakken. I Sverige heter arten japansk kryp-en, mens i England kalles den Decumbent Juniper Nana.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus procumbens er viltvoksende i sørlige fjellområder av Japan. Sorten flateiner ‘Nana’ ble introdusert i Japan i 1922. Det var Arthur Hill fra D. Hill Nursery, Dundee, Illinois, i USA, som brakte de første plantene fra Japan, i 1904.

30-40 cm høyt, saktevoksende. eviggrønt nåletre med en bred, flat vekst med greiner som vokser utover bakken i alle retninger. Blågrønne, stikkende nåler, som får en lilla fargetone om vinteren. God markdekker. Klimasone: H4.

  • Juniperus procumbens 'Nana' (Flateiner 'Nana')

Sortsbeskrivelse

Juniperus procumbens ‘Nana’ er et 30-40 cm høyt, saktevoksende, eviggrønt nåletre med en bred, flat vekst med greiner som ligger utover bakken i alle retninger og som følger underlaget. Blågrønne, stikkende nåler uten synlige bånd med spalteåpninger. Baret får en lilla fargetone i vintermånedene. Sorten mangler kongler.

Vekstkrav og klimasone

Flateiner har ingen spesielle jordkrav, men jorda bør være godt drenert. Den trives godt i en sandholdig moldjord med en pH mellom 6 og 8. Den mistrives i våt jord. Vokseplassen bør være solrik.

Flateiner ‘Nana’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Flateiner ‘Nana’ er en svært god bunndekkeplante (markdkker) og den plantes ofte i fjellhager og i bed med andre lave eviggrønne planter. Planteavstand: 1-1,5 m.

Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring, men av og til må den beskjæres for å holde seg innen sin tilmålte plass.

Formering

Flateiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss