Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypeiner ‘Wiltonii’

Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’

Synonyme navn er Juniperus hor. ‘Glauca’ og Juniperus hor. ‘Blue Rug’ Slektsnavnet Juniperus er et gammelt latinsk navn på slekta. Det norske navnet einer kommer visstnok fra romernes Juniperus. Artsnavnet horizontalis betyr flatt, tiltrykt, og viser til de nedliggende greinene. I Sverige blir planten kalt amerikansk kryp-en ‘Wiltonii’, og et vanlig engelsk navn er Wilton’s Creeping Juniper.

Hjemsted/Opphav Arten Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’ er en amerikansk sort, som er viltvoksende i Alaska, Canada og i nordlige deler av USA. Sorten ble markedsført av J. C. van Heinigen, Maine, USA i 1914.

10-30 cm høyt, eviggrønt nåletre med en krypende, nedliggende greiner og stålblått bar. God markdekker i fjellhager og i grupper med andre barplanter. Klimasone: H5.

  • Juniperus horisontalis 'Wiltonii’ (Krypeiner 'Wiltonii')

Beskrivelse av arten Juniperus horizontalis

10-50 cm høyt, eviggrønt nåletre med krypende, teppedannende vekst og lange, nedliggende, rotslående greiner. I og med at alle greinene vokser skrått ut fra midten av planten, får ofte busken etter hvert et nokså nakent sentrum.

Planten har både nåleforma blad, som sitter i kranser på 3 og skjellforma blad, som er tilspisset og noe utstående. De fleste bladene hos krypeiner er skjellforma. Bladene er kvasse, blågrønne, 2-6 mm lange og de har kjertelhår på undersida.

Frukta som er lyseblå og 6-8 mm i tverrmål, er enten kuleforma eller de har en uregelmessig form. Hver kongle inneholder 1-4 frø. Sortene som er i handelen danner ikke kongler.

Sortsbeskrivelse

Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’ er et 10-30 cm høyt, eviggrønt nåletre med krypende, nedliggende greiner og stålblå skjellforma nåler. Sorten danner ikke kongler.

Vekstkrav og klimasone

Krypeiner krever drenerte forhold og tåler en del tørke. Den utvikler seg godt i tørr og varm, sandblandet moldjord. Det er en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Planten trives ikke i våt jord. Den trives best i full sol.

Treet tilrås plantet til Klimasone H5.

Bruksområder

Krypeiner plantes i fjellhager, i inngangspartier og i grupper med andre lave barplanter, hvor den ofte får henge utover kanter. Men planten er også en god markdekker (bunndekkeplante).

 Allergifare

Juniperus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Brukes einer i juledekorasjoner og lignende, kan enkelte personer med duftoverfølsomhet få problemer ved nærkontakt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Planten trenger ingen regelmessig beskjæring. Men beskjæring for å fjerne tørre greiner og redusere utbredelsen av planten, må utføres etter behov.

Formering

Krypeiner formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss