Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gul europabarlind ‘Summergold’

Taxus baccata ‘Summergold’

Synonyme navn er vanlig barlind ‘Summergold’. Slektsnavnet Taxus er det gamle latinske navnet på planten. Navnet kan komme av det gresk taxon eller toxon, som betyr bue (veden brukes til buer), eller ordet toxin som betyr gift (planten er giftig). Artsnavnet baccata betyr bærlignende, noe som viser til frukta som er et bær. Det norske navnet barlind kan vise til basten som ligger innenfor barken hos barlind, som er seig og langfibret, og som brukes til fletting og veving på samme måte som lindebast. I Sverige heter planten idegran, mens den i England kalles english yew ‘Summergold’ og common yew ‘Summergold’.

Hjemsted/Opphav Arten Taxus baccata er viltvoksende i Europa, Nord-Afrika, Lilleasia og Kaukasus, der den blir opptil 30 m høy. Kultivaren ‘Summergold’ er etter et nederlandsk utvalg.

Lavt, alltidgrønt nåletre med flat, utbredt vekst og gule eller gulgrønne nåler. Nøysom plante for en solrik plass. Klimasone: H4 i innlandet og H5 ved kysten.

  • Gul europabarlind (Taxus baccata 'Summergold')

  • Gul europabarlind (Taxus baccata 'Summergold')

Plantebeskrivelse

0,5-1 m høyt, alltidgrønt nåletre med flat, utbredt vekst. Men veksten er langsom. Skruestilte greiner med avrundete vinterknopper og rødlig, avskallende bark.  Lyse nyskudd og lange, myke, gullgule nåler og grønne nåler med en gul kant, som peker ut til to sider (kamform). Bærfrukter som ved basis er omgitt av ei rød, saftig frøkappe, men ingen frøsetting.

Vekstkrav og klimasone  

Taxus er nøysomme planter som vokser i mange slags jord, men de trives best i moldrik, godt drenert, svakt sur til kalkrik jord. Gulfargen kommer best til sin rett i full sol.

Sorten tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Gul europabarlind egner seg til planting i fjellhager og i grupper av alltidgrønne, men den er også en god markdekker. Planteavstand i gruppe: 1,5-2,5 m. Planten tåler bymiljø. I Norge er europabarlind viltvoksende i undervegetasjon fra Mjøsa, rundt kysten til Molde. Arten er plantet nord til Tromsø, men den trives ikke i typisk innlandsklima og i værharde kyststrøk.

Allergi- og giftfare

Taxus forårsaker ingen allergier. Men barnåler og frø er giftige (giften taxin), og kan ved inntak av større mengder (ca. 50-75 g), forårsake alvorlige forgiftninger hos mennesker og dyr. Selv fersk ved kan gi forgiftning (brukes ikke til grillpinner). Barlind er dødelig for hester i små mengder. Kun det røde fruktkjøttet er ikke giftig. Men alvorlige forgiftninger hos mennesker er meget sjeldne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Taxus tåler sterk beskjæring. Jevnlig klipping kan gi en tettere og mer lubben plante. Beskjæring kan gjøres før eller etter vekstsesongen.

Formering

Barlind formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).