Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Barlind ‘Summergold’

Taxus baccata ‘Summergold’

Synonyme navn er vanlig barlind ‘Summergold’ og europabarling 'Summergold'. Slektsnavnet Taxus er det gamle latinske navnet på planten. Navnet kan komme av det gresk taxon eller toxon, som betyr bue (veden brukes til buer), eller ordet toxin som betyr gift (planten er giftig). Artsnavnet baccata betyr bærlignende, noe som viser til frukta som er et bær. Det norske navnet barlind kan vise til basten som ligger innenfor barken hos barlind, som er seig og langfibret, og som brukes til fletting og veving på samme måte som lindebast. I Sverige heter arten idegran, mens sorten i England kalles english yew ‘Summergold’ og common yew ‘Summergold’.

Hjemsted/Opphav Arten Taxus baccata er viltvoksende i Europa, Nord-Afrika, Lilleasia og Kaukasus, der den blir opptil 30 m høy. Kultivaren ‘Summergold’ er etter et nederlandsk utvalg.

50-100 cm høyt, eviggrønt dvergnåletre med en flat, utbredt vekst. Myke. gullgule nåler eller grønne nåler med en gul rand. God markdekker i fjellhagen. Klimasone: H4 i innlandet og H5 ved kysten.

  • Gul europabarlind (Taxus baccata 'Summergold')

  • Gul europabarlind (Taxus baccata 'Summergold')

Beskrivelse av arten Taxus baccata

5-10 m høye, eviggrønne, særbu nåletrær eller busker, fra søyletrær helt ned til lave eller krypende busker. Forgreinete stammer med skruestilte greiner, gulgrønne kvister, rødbrun bark, som skaller av på eldre planter og vinterknopper med avrundete dekkskjell. Kjerneveden er mørk. Barlind kan bli over 1000 år gamle.

Flate, helrandete, 2-4 cm lange, myke (ikke stikkende) nåler med en glinsende, mørkegrønn overflate og en underside med to bånd med spalteåpninger. Bladene sitter skruestilt, men et kort, vridd bladskaft gjør at bladstillingen kan oppfattes som toradet. Nålene danner en bred V-form på kvistene. Nålene faller av etter 6-8 år.

Hannblomstene sitter enkeltvis i bladhjørnene på undersida av skuddene.  Også kongleanleggene sitter enkeltvis på undersida av skuddet, men som regel på andre planter (planten er særbu). Taxus har bærkongler, som er grønne før modning. Brune frø som er eggforma og noe kantet. Frøet er omsluttet av en rød, saftig, spiselig frøkappe, som er åpen i toppen. Hele planten med unntak av den røde frøkappen, inneholder det giftige alkaloidet taxol (taxin).

Sortsbeskrivelse

Taxus baccata ‘Summergold’ er et 50-100 cm høyt, eviggrønt dvergnåletre med en flat, utbredt vekst og flate, 2-4 cm lange, myke, gullgule nåler eller grønne nåler med en gul rand. Ingen frøsetting. Planten er giftig.

Vekstkrav og klimasone  

Taxus er nøysomme planter som vokser i mange slags jord, men de trives best i moldrik, godt drenert, svakt sur til kalkrik jord. Gulfargen kommer best til sin rett i full sol.

Sorten tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Barlind ‘Summerflor’ egner seg til planting i fjellhager og i grupper av alltidgrønne, men den er også en god markdekker. Planteavstand i gruppe: 1,5-2,5 m. Planten tåler bymiljø. og den er en kystplante.

Allergi- og giftfare

Taxus forårsaker ingen allergier. Men barnåler og frø er giftige (giften taxin), og kan ved inntak av større mengder (ca. 50-75 g), forårsake alvorlige forgiftninger hos mennesker og dyr. Selv fersk ved kan gi forgiftning (brukes ikke til grillpinner). Barlind er dødelig for hester i små mengder. Kun det røde fruktkjøttet er ikke giftig. Men alvorlige forgiftninger hos mennesker er meget sjeldne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Taxus tåler sterk beskjæring. Jevnlig klipping kan gi en tettere og mer lubben plante. Beskjæring kan gjøres før eller etter vekstsesongen.

Formering

Barlind formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss