Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hvitgran ‘Alberta Globe’

Picea glauca ‘Alberta Globe’

Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet glauca betyr blågrå (baret). Sortsnavnet alberta er etter den kanadiske provinsen Alberta og navnet globe betyr rund (vekstformen). Noen engelske navn er White Spruce ‘Alberta Globe’, ‘Alberta Globe White Spruce, Picea glauca var. albertiana ‘Globe’, Dwarf Alberta Spruce og Dwarf White Spruce.

Hjemsted/Opphav Hvitgran ‘Alberta Globe’ ble oppdaget av hollenderen C. Streng Jr. fra Boskoop, Nederland,i 1968. Planten er en såkalt heksekostmutasjon av kjeglegran (Picea glauca ‘Conica)..

0,5- 1 m høyt, eviggrønt, dvergnåletre med en kompakt, avrundet vekst. Smale, myke, blålig grønne, tettsittende nåler. Fjellhage- og kirkegårdsplante. Klimasone: H6.

  • Picea glauca 'Alberta Globe' (Hvitgran 'Alberta Globe')

Beskrivelse av arten Picea glauca

20-25 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank kjegleformet krone og kransstilte greiner. Treet ligner gran i vekstform, men er noe spinklere. Gulbrune kvister uten behåring og lysebrune, eggformete knopper. Smågreinene er tett besatt med nåler.

Nålene, som er rombiske i tverrsnitt, er blågrønne på alle sider, 8-18 mm lange, stive, ofte bøyde på oversiden av kvisten, og som regel med en avrundet, lite stikkende ende. Knuste nåler gir en sterk lukt som kan minne om solbær.

Tallrike, 3-6 cm lange, lysebrune, sylindriske kongler med brede, avrundete kongleskjell. Konglene faller av treet etter kort tid.

Sortsbeskrivelse

Picea glauca ‘Alberta Globeer et 0,5-1 m høyt, eviggrønt dvergnåletre med en kompakt avrundet vekst. Korte årsskudd med smale, myke, 1-1,5 cm lange, tettsittende, blålig grønne nåler. Danner ikke kongler. Klimasone: H6.

Vekstkrav og klimasone

Hvitgran ‘Alberta Globe’ er en nøysom plante uten spesielle jordkrav, og som tåler både sol og skygge, men som trives best på en solrik plass.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Hvitgran ‘Alberta Globe’ plantes i fjellhager og hager, ofte sammen med andre eviggrønne planter. Kan også brukes på gravsteder. Den kan lett bli svidd av vårsol og vind, når det fortsatt er tele i bakken. Planten tåler luftforurensning og bymiljø. Planten trives i kystklima.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hvitgran ‘Alberta Globe’ trenger ingen beskjæring.

Formering

Planten formeres vegetativt med skuddstiklinger(grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss