Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hvitgran ‘Echiniformis’

Picea glauca ‘Echiniformis’

Slektsnavnet Picea er det gamle latinske navnet på slekta, som er avledet av pix som betyr bek. Vi finner det igjen i ordet harpiks. Artsnavnet glauca betyr blågrå (baret). Sortsnavnet echiniformis betyr med form som et pinnsvin. I England brukes mest navnet White Spruce ‘Echiniformis’.

Hjemsted/Opphav Hvitgran ‘Echiniformis’ ble funnet i Frankrike en gang før 1955.

40-50 cm høyt og 1 m bredt, eviggrønt, sentvoksende nåletre med en regelmessig, kompakt, halvkuleformet vekst og korte, tettsittende, blålig grønne nåler. Allergivennlig tre for fjellhagen og kirkegården. Klimasone: H6.

  • Picea glauca 'Echiniformis' (Hvitgran 'Echiniformis') Foto: Ole Billing Hansen.

Beskrivelse av arten Picea glauca

20-25 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank kjegleformet krone og kransstilte greiner. Treet ligner gran i vekstform, men er noe spinklere. Gulbrune kvister uten behåring og lysebrune, eggformete knopper. Smågreinene er tett besatt med nåler.

Nålene, som er rombiske i tverrsnitt, er blågrønne på alle sider, 8-18 mm lange, stive, ofte bøyde på oversiden av kvisten, og som regel med en avrundet, lite stikkende ende. Knuste nåler gir en sterk lukt som kan minne om solbær.

Tallrike, 3-6 cm lange, lysebrune, sylindriske kongler med brede, avrundete kongleskjell. Konglene faller av treet etter kort tid.

Sortsbeskrivelse

Picea glauca ‘Echiniformis’ er et 40-50 cm høyt og 1 m bredt, eviggrønt dvergnåletre med en regelmessig, kompakt, halvkuleformet vekst. Planten vokser svært seint, bare 1,5-3 cm i året. Baret, som består av korte, tettsittende nåler, er grålig til blålig grønt på grunn av spalteåpningsbånd og vokslag på nålene. Kongler mangler.

Vekstkrav og klimasone

Hvitgran ‘Echiniformis’ er en nøysom plante uten spesielle jordkrav, men trives godt i en lett sur, sandblandet moldjord på en vokseplass i sol og halvskygge.

Sorten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Hvitgran ‘Echiniformis’ er en plante som egner seg godt i fjellhager og på gravsteder, og i forkant av bed med andre eviggrønne planter. Planten tåler luftforurensning og bymiljø, og den trives i kystklima.

Allergifare

Picea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge Hudproblemer på grunn av oljeholdige stoffer i baret forekommer sjelden. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hvitgran ‘Echiniformis’ trenger ingen beskjæring.

Formering

Planten formeres vegetativt med skuddstiklinger(grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss