Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridbarlind ‘Farmen’

Taxus x media ‘Farmen’

Slektsnavnet Taxus er det gamle latinske navnet på planten. Navnet kan komme av det gresk taxon eller toxon, som betyr bue (veden brukes til buer), eller ordet toxin som betyr gift (planten er giftig). Mellomnavnet x media viser til at planten er en mellomting, det vil si en krysning mellom to arter. Det norske navnet barlind kan vise til basten som ligger innenfor barken hos barlind, som er seig og langfibret, og som brukes til fletting og veving på samme måte som lindebast. I Sverige heter planten hybrididegran, mens den i England kalles ‘Farmen’ yew.

Hjemsted/Opphav Hybridbarlind (Taxus x media) omfatter en samling av krysninger (hybrider) mellom barlind (Taxus baccata) og japanbarlind (Taxus cuspidata). Sorten ‘Farmen’ er dansk og kommer fra Anton Thomsen, Skalborg i Danmark.

1-1,5 m høyt og 2-2,5 m bredt, eviggrønt nåletre med en lav, vaseformet vekst, med lange bøyde greiner og lange, mørkegrønne nåler. God plante til grupper med eviggrønne og til lave, klipte hekker. Klimasone: H4 i innlandet og H5 ved kysten.

  • Taxus x media 'Farmen

Plantebeskrivelse

1-1,5 m høyt og 2-2,5 bredt, eviggrønt, rasktvoksende nåletre med en lav, vaseformet vekst og lange, buete greiner. Barken er rødbrun. Lange, flate, mørkegrønne nåler med en lys underside. Planten danner ingen kongler.

Vekstkrav og klimasone

Taxus trives best i en sandblandet moldrik, gjerne leirholdig, jevnt fuktig, drenert, svakt sur til kalkrik jord, både i sol, halvskygge og skygge. Men i dyp skygge blir den mer glissen.

Sorten tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Hybridbarlind passer godt sammen med andre eviggrønne i grupper. Dessuten benyttes sorten til lave, klipte hekker. Planteavstand i gruppe: 2-3 m og til hekk: 0,2 – 0,5 m. Planten tåler godt med vind og en god del salt i lufta.  God kystplante.

Allergi- og giftfare

Taxus forårsaker ingen allergier. Men barnåler og frø er giftige (giften taxin), og kan ved inntak av større mengder (ca. 50-75 g), forårsake alvorlige forgiftninger hos mennesker og dyr. Selv fersk ved kan gi forgiftning (brukes ikke til grillpinner). Barlind er dødelig for hester i små mengder. Men alvorlige forgiftninger hos mennesker er meget sjeldne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Taxus tåler sterk beskjæring. Hekker må klippes jevnlig for å bli tette og få riktig form og høyde. Klippes endeskuddene om sommeren, blir busken tettere med flere smågreiner. Beskjæring kan gjøres før eller etter vekstsesongen.

Formering

Barlind formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss