Hybridbarlind ‘Hicksii’
Taxus x media ‘Hicksii’Slektsnavnet Taxus er det gamle latinske navnet på planten. Navnet kan komme av det gresk taxon eller toxon, som betyr bue (veden brukes til buer), eller ordet toxin som betyr gift (planten er giftig). Mellomnavnet x media viser til at planten er en mellomting, det vil si en krysning mellom to arter. Det norske navnet barlind kan vise til basten som ligger innenfor barken hos barlind, som er seig og langfibret, og som brukes til fletting og veving på samme måte som lindebast. I Sverige heter planten hybrididegran, mens den i England kalles Hicksii Yew.
3-5 m høyt, eviggrønt, opprett nåletre med en bred, åpen søyleforma krone, glinsende, mørkegrønne nåler og bærfrukter om planten ikke beskjæres. God gruppe- og hekkeplante som tåler skygge godt. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.
Plantebeskrivelse
3-5 m høyt, eviggrønt nåletre med opprett, bred, åpen søyleform og med både korte og lange sideskudd. Barken er rødbrun. Glinsende, mørkegrønne, 2,5-3 cm lange, nåler med en lysere underside. Den setter rikelig med bærfrukter, når planten ikke blir beskåret. Frøene omsluttes av en saftig, rød frøkappe. Hele planten er giftig, men frøkappen er ikke giftig.
Vekstkrav og klimasone
Taxus trives best i moldrik, godt drenert, svakt sur til kalkrik jord, både i sol, halvskygge og skygge. Planten tåler godt mer leir i jorda. Men i dyp skygge blir den mer glissen.
Sorten tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.
Bruksområder
Hybridbarlind ‘Hicksii’ passer godt sammen med andre eviggrønne i grupper og den brukes som både klipt og frittstående hekk. Planteavstand i gruppe: 2-3 m og til hekk: 0,3 – 0,5 m. Planten tåler godt med vind og en god del salt i lufta.
Allergi- og giftfare
Taxus forårsaker ingen allergier. Men barnåler og frø er giftige (giften taxin), og kan ved inntak av større mengder (ca. 50-75 g), forårsake alvorlige forgiftninger hos mennesker og dyr. Selv fersk ved kan gi forgiftning (brukes ikke til grillpinner). Barlind er dødelig for hester i små mengder. Men alvorlige forgiftninger hos mennesker er meget sjeldne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Taxus tåler sterk beskjæring. Hekker må klippes jevnlig for å bli tette og få riktig form og høyde. Klippes endeskuddene om sommeren, blir busken tettere med flere smågreiner. Beskjæring kan gjøres før eller etter vekstsesongen.
Formering
Barlind formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).