Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridbarlind ‘Hillii’

Taxus x media ‘Hillii’

Slektsnavnet Taxus er det gamle latinske navnet på planten. Navnet kan komme av det gresk taxon eller toxon, som betyr bue (veden brukes til buer), eller ordet toxin som betyr gift (planten er giftig). Mellomnavnet x media viser til at planten er en mellomting, det vil si en krysning mellom to arter. Det norske navnet barlind kan vise til basten som ligger innenfor barken hos barlind, som er seig og langfibret, og som brukes til fletting og veving på samme måte som lindebast. I Sverige heter planten hybrididegran, mens den i England kalles Hicksii Yew.

Hjemsted/Opphav Hybridbarlind (Taxus x media) omfatter en samling av krysninger (hybrider) mellom europabarlind (Taxus baccata) og japanbarlind (Taxus cuspidata). Sorten ‘Hillii’ er visstnok funnet i en nederlandsk sending, og ble markedsført fra firmaet D. Hill & Co. I USA fra 1914.

1,5-3 m høyt, eviggrønt nåletre med opprett, bred, tett vekst og en avrundet krone. Glinsende, mørkegrønne nåler. God gruppe- og hekkeplante. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Taxus x media 'Hillii' (Hybridbarlind 'Hillii')

  • Taxus x media 'Hillii' Hybridbarlind 'Hillii'

  • Taxus x media 'Hillii' Hybridbarlind 'Hillii'

  • SAMSUNG CSC

Plantebeskrivelse

1,5-3 m høyt, eviggrønt nåletre med opprett, bred, tett vekst og en avrundet krone. Korte, stive sidegreiner og glinsende, mørkegrønne, 2-2,5 cm lange, nåler med en lysere underside. Sorten setter vanligvis ingen bærkongler. Hele planten er giftig.

Vekstkrav og klimasone  

Taxus trives best i moldrik, godt drenert, svakt sur til kalkrik jord, både i sol, halvskygge og skygge. Men i dyp skygge blir den mer glissen.

Sorten tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Hybridbarlind ‘Hillii’ plantes mye som både frittvoksende og klipt hekk, og den egner seg godt i grupper med andre eviggrønne planter. Den er også en god solitærplante. Planteavstand i gruppe: 2-3 m og til hekk: 0,3 – 0,4 m. Planten tåler godt med vind og en god del salt i lufta

Allergi- og giftfare

Taxus forårsaker ingen allergier. Men barnåler og frø er giftige (giften taxin), og kan ved inntak av større mengder (ca. 50-75 g), forårsake alvorlige forgiftninger hos mennesker og dyr. Selv fersk ved kan gi forgiftning (brukes ikke til grillpinner). Barlind er dødelig for hester i små mengder. Men alvorlige forgiftninger hos mennesker er meget sjeldne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Taxus tåler sterk beskjæring. Hekker må klippes jevnlig for å bli tette og få riktig form og høyde. Klippes endeskuddene om sommeren, blir busken tettere med flere smågreiner. Beskjæring kan gjøres før eller etter vekstsesongen.

Formering

Barlind formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss