Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japanbarlind ‘Nana’

Taxus cuspidata ‘Nana’

Synonyme navn er dvergbarlind ‘Nana’. Slektsnavnet Taxus er det gamle latinske navnet på planten. Navnet kan komme av det gresk taxon eller toxon, som betyr bue (veden brukes til buer), eller ordet toxin som betyr gift (planten er giftig). Artsnavnet cuspidata betyr med skarp, stiv spiss (vinterknopper med spisse dekkskjell). Det norske navnet barlind kan vise til basten som ligger innenfor barken hos barlind, som er seig og langfibret, og som brukes til fletting og veving på samme måte som lindebast. Sortsnavnet ‘Nana’ betyr lav (størrelsen). I Sverige heter planten japansk idegran, mens den i England kalles dwarf japanese yew’.

Hjemsted/Opphav Arten Taxus cuspidata er viltvoksende i fjellområder i Japan. Sorten ‘Nana’ ble innført fra Japan til Nederland i 1861.

1-2 m høyt, eviggrønt nåletre med opprett, lav, tett, noe uregelmessig og rund vekst. Nøysom, vindsterk kystplante som tåler mye skygge. Klimasone: H5.

  • Lav japanbarlind (Taxus cuspidata 'Nana') Foto: Tynning Planteskule.

Plantebeskrivelse

1-2 m høyt, eviggrønt nåletre med lav, tett og rund, noe uregelmessig vekst, som etter hvert blir bredere. Seintvoksende plante med opprette, korte og stive skudd. Barken er rødbrun, og vinterknoppene er avlange med mange knoppskjell som er trekantet ved basis, tilspisset og litt tiltrykt i knoppen.

Korte, mørkegrønne nåler med lysere underside, som sitter nærmest radiært på kvisten.

Vekstkrav og klimasone  

Taxus er nøysomme planter som vokser i mange slags jord, men de trives best i moldrik, godt drenert, svakt sur til kalkrik jord i sol eller skygge.

Treet tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Japanbarlind ‘Nana egner seg til planting i grupper av eviggrønne og til klipte hekker, samt til klipte former. Planteavstand i gruppe: 1-2 m og til hekk: 0,3 – 0,5 m. Planten tåler mye vind og en god del salt i lufta. I Norge blir japanbarlind plantet langs kysten helt nord til Bodø, også i ytre kyststrøk som er kjølige og værharde.

Allergi- og giftfare

Taxus forårsaker ingen allergier. Men barnåler og frø er giftige (giften taxin), og kan ved inntak av større mengder (ca. 50-75 g), forårsake alvorlige forgiftninger hos mennesker og dyr. Selv fersk ved kan gi forgiftning (brukes ikke til grillpinner). Barlind er dødelig for hester i små mengder. Men alvorlige forgiftninger hos mennesker er meget sjeldne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Taxus tåler sterk beskjæring. Hekker må klippes jevnlig for å bli tette og få riktig form og høyde.

Formering

Barlind formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss