Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nålesypress ‘Squarrosa’

Chamaecyparis pisifera ‘Squarrosa’

Synonyme navn er ertesypress ‘Squarrosa’ og krussypress ‘Squarrosa’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet pisifera betyr som bærer erter (fruktene). Sortsnavnet ‘Squarrosa’ betyr ru, ujevn, skjellformet (bladene). På svensk heter treet ärtcypress, mens vanlige engelske navn er squarrosa sawara cypress og squarrosa falsecypress.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Squarrosa’ er en ungdomsform som trolig er en mutasjon med nåleformete blad. Planten ble hentet fra Japan til Belgia av P. F. von Siebold i 1843.

Middels høyt nåletre med bred kjegleformet, uregelmessig krone. Blågrønne nåler med gråhvit underside. Allergivennlig plante. Klimasone: H4.

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, alltidgrønt nåletre med bred kjegleformet, uregelmessig krone. Sterkt forgreinete sidegreiner med hengende greinspisser og bløte, fjørformete småkvister. Ungdomsformer av planten har nåleformete blad, mens eldre trær har skjellformete nåler. Blågrønne nåler som er sølvhvite/gråhvite på undersiden. Eldre planter kan en sjelden gang danne kongler.

Vekstkrav og klimasone

Nålesypress trives best i moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader på baret, særlig på steder med lite snødekke.

Sorten tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Nålesypress ‘Squarrosa’’ egner seg godt i grupper med alltidgrønne planter. Planteavstand: 3-5 m. Baret brukes til dekorasjoner. Planten er noe utsatt for rothals og greinsopper. Den er plantet i kyst- og fjordstrøk fra Oslofjorden til på lune steder i Lofoten.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring ute i våre grøntanlegg.

Formering

Nålesypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).