Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nålesypress ‘Squarrosa’

Chamaecyparis pisifera ‘Squarrosa’

Synonyme navn er ertesypress ‘Squarrosa’ og krussypress ‘Squarrosa’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet pisifera betyr som bærer erter (fruktene). Sortsnavnet ‘Squarrosa’ betyr ru, grov, og viser til de skjellformete bladene som sprer seg utover. På svensk heter arten ärtcypress, mens noen engelske navn er squarrosa sawara cypress og squarrosa falsecypress.

Hjemsted/Opphav Sorten ‘Squarrosa’ er en ungdomsform som trolig er en mutasjon med nåleformete blad. Planten ble hentet fra Japan til Belgia av P. F. von Siebold i 1843, deretter av J. G. Veitch i Storbritannia i 1861. Senere er den blitt opphav til flere sorter «krussypress».

8-10 m høyt, eviggrønt nåletre med bred kjegleformet, ofte uregelmessig krone, sterkt forgreina smågreiner og bløte, fjærforma småkvister. Blågrå, myke nåler med hvit underside. Allergivennlig parkplante. Dekorasjonsbar. Klimasone: H4.

  • Chamaecyparis pisifera 'Squarrosa' (Nålesypress 'Squarrosa')

Beskrivelse av arten Chamaecyparis pisifera

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred, kjegleforma krone, som senere blir en mer uregelmessig søyleform og horisontale, flate greiner med litt hengende sidegreiner. Barken er rustbrun og flakner av etter hvert i tynne trevler.

Skjellformete, tilspissete, 2-3 mm lange, flate nåler med en lys underside med synlige, hvite tegninger. Flatebladspissen på skuddets overside er noe bøyd oppover, noe som gir en følelse av at kvisten har mothaker. Nålene gir en syrlig, harpikslukt når de blir knust.

Hannblomstene er små og gulbrune. Konglene er 4-7 mm brede og modner fra grønt til brunt i løpet av ett år. Hver kongle har 6-10 kongleskjell med en lite tydelig spiss og et innsunket midtparti. På hvert kongleskjell sitter 1-2 frø med en bred frøvinge.

Sortsbeskrivelse

Chamaecyparis pisifera ‘Squarrosa’ er et 8-10 m høyt, eviggrønt nåletre med bred, åpen, kjegleforma vekst og sterkt forgreina sidegreiner med litt overhengende greinspisser og bløte, fjærformete småkvister.

Blågrå, myke, spisse, nåler, hvor barmassen gir et moseaktig, sølvfarget inntrykk. Nålene er grønne på oversiden og sølvhvite under. Vanligvis dannes ikke kongler, men kongler kan finnes hos eldre trær.

Vekstkrav og klimasone

Nålesypress trives best i moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader på baret, særlig på steder med lite snødekke.

Sorten tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Nålesypress ‘Squarrosa’ plantes ofte i grupper med andre eviggrønne planter. Planteavstand: 3-5 m. Baret brukes til dekorasjoner. Planten er noe utsatt for rothals og greinsopper. Den er plantet i lune kyst- og fjordstrøk fra Oslofjorden til langs kysten.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring i våre grøntanlegg.

Formering

Nålesypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss