Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lawsonsypress ‘Alumii’

Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’

Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet lawsoniana er etter den skotske forfatteren og planteskolemannen Charles Lawson (1794-1873), som introduserte arten i Europa i 1854. Sypress ligner den ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking utendørs i Norge. På svensk heter treet ädelcypress, mens noen engelske navn på arten er Port Orford cedar, Lawson cypress og Falsecypress.

Hjemsted/Opphav Arten Chamaecyparis lawsoniana er viltvoksende i kystfjellene i det sørlige Oregon og nordlige California, i USA,hvor den vokser opp til 1500 m o.h. Her finnes 60 m høye trær som er 500 år gamle. Sorten ‘Alumii’ ble introdusert av planteskolen R. Smith & Co i Worcester, i England, ca. 1870.

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med smal kjegleformet krone, overhengende toppskudd, blågrønt bar og runde, ertestore kongler. Parktre som også brukes til klipte hekker. Dekorasjonsbar. Klimasone: H4 i innlandet og H5 ved kysten.

  • Chamaecyparis lawsoniana 'Alumii'

  • Chamaecyparis lawsoniana 'Alumii' (Lawsonsypress 'Alumii')

Beskrivelse av arten Chamaecyparis lawsoniana

25-35 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank, kjegleformet eller sylinderformet krone, med en sentral stamme og korte greiner ut til sidene. Skuddene er oftest flate og toppskuddet og greinspissene henger ned. Rødbrun, skjellaktig bark, som ofte løsner i langsgående strimler. Hele planten er litt giftig.

Blågrønne nåler hos voksne tre, som inneholder en duftkjertel (persilleduft), er svært små, skjellformete, og som sitter tett, parvis motsatt og som overlapper hverandre slik at de dekker kvistene godt. Nålene har foldete eller kjølformete kantblader på sidene av kvistene og flate blader på over- og undersiden. Undersida av nålene har en lys farge. Nålene til unge planter («Juvenile planter») har en smal, linjeform.

Små røde blomsterstander med hannblomster, mens kongleanleggene er større og grønne. Blomstene som dannes om våren året før, har kølleform, og sitter ytterst på det grønne skjelldekte nåleskuddet. Hunnblomstene er helt runde og nesten usynlige.

Runde, blågrønne til brune kongler, ca. 1 cm lange, med 4-12 skjell som har hver sin tornete utvekst. På hvert kongleskjell sitter 2-5 frø med smale vinger.

Sortsbeskrivelse

Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’ er et 10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med smal, kjegleformet krone, overhengende toppskudd og tettsittende, flate sidegreiner. Baret er først blått, siden etter hvert mer gråblått. Skjellforma, motsatte nåler med duftkjertler (persilleduft) og en underside med utydelige hvite merker.

Runde, ertestore kongler, som er blådogget før modning, og de modnes 1. året. Midt på hvert kongleskjell sitter en liten tilbakebøyd brodd. Hver grein har ofte 6–10 kongler, som sitter på greina fra midtsommers til neste vår.

Vekstkrav og klimasone

Lawsonsypress trives best i en sandholdig, moldrik, litt sur, jevnt fuktig, men godt drenert jord, i sol og skygge. Trives ikke i våt jord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.. En vokseplass mot nord / nordvest med noe le for ensrettet vind, er avgjørende om sypress klarer overvintringen uskadd i marginale strøk.

Lawsonsypress ‘Alumii’ tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Lawsonsypress ‘Alumii’ egner seg både som et frittstående tre og i grupper med andre eviggrønne planter. Treet brukes også til klipte, smale hekker. Planteavstand i gruppe: 2-5 m og til hekk: 0,4-0,5 m. Baret ac lawsonsypress er mye brukt til kransebinding og til snittgrønt i dekorasjoner. Den tåler mye luftforurensning og trives i bymiljø. Den blir plantet i kyst- og fjordstrøk i Sør-Norge. Her greier den seg godt.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring ute i våre grøntanlegg. Hekker bør klippes om våren før veksten tar til, samtidig med at skadde greiner etter vinteren fjernes. Snøskader kan unngås om plantene bindes sammen om høsten eller om det i perioder med mye tung, fuktig snø, rister av snøen på hovedgreiner.

Formering

Lawsonsypress ‘Alumii’ formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss