Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lawsonsypress ‘Columnaris’

Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris’

Et synonymt navn er Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris Glauca’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet lawsoniana er etter den skotske forfatteren og planteskolemannen Charles Lawson (1794-1873). Sypress ligner ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking i Norge. På svensk heter treet ädelcypress, mens et engelsk navn er Lawson cypress ‘Columnaris’ og Columnaris Falsecypress.

Hjemsted/Opphav Sorten ble introdusert av J. Spek, Boskoop, Nederland omkring 1940.

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med smal kjegleform, overhengende toppskudd, blått, noe stikkende bar og runde, ertestore kongler. Allergivennlig og nøysomt parktre. Dekorasjonsbar. Klimasone: H4 i innlandet og H5 ved kysten.

  • Lawsonsypress 'Columnaris' (Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris')

  • Lawsonsypress 'Columnaris' (Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris')

Beskrivelse av arten Chamaecyparis lawsoniana

25-35 m høyt, eviggrønt nåletre med en slank, kjegleformet eller sylinderformet krone, med en sentral stamme og korte greiner ut til sidene. Skuddene er oftest flate og toppskuddet og greinspissene henger ned. Rødbrun, skjellaktig bark, som ofte løsner i langsgående strimler. Hele planten er litt giftig.

Blågrønne nåler hos voksne tre, som inneholder en duftkjertel (persilleduft), er svært små, skjellformete, og som sitter tett, parvis motsatt og som overlapper hverandre slik at de dekker kvistene godt. Nålene har foldete eller kjølformete kantblader på sidene av kvistene og flate blader på over- og undersiden. Undersida av nålene har en lys farge. Nålene til unge planter («Juvenile planter») har en smal, linjeform.

Små røde blomsterstander med hannblomster, mens kongleanleggene er større og grønne. Blomstene som dannes om våren året før, har kølleform, og sitter ytterst på det grønne skjelldekte nåleskuddet. Hunnblomstene er helt runde og nesten usynlige.

Runde, blågrønne til brune kongler, ca. 1 cm lange, med 4-12 skjell som har hver sin tornete utvekst. På hvert kongleskjell sitter 2-5 frø med smale vinger.

Sortsbeskrivelse

Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris’ er et 10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med smal, kjegleforma krone, overhengende toppskudd og stivt opprette skudd. Rødbrun stammebark med avgrensete barkflak.

Baret er blått og noe stikkende, skjellforma, motsatte nåler med duftkjertler (persilleduft) og en underside med utydelige hvite merker.

Runde, ertestore kongler, som er blådogget før modning, og de modnes 1. året. Midt på hvert kongleskjell sitter en liten tilbakebøyd brodd.

 Vekstkrav og klimasone

Lawsonsypress trives best i sandholdig, moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord med lite kalk (pH 5-6), i sol og skygge. Trives ikke i våt jord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.. En vokseplass mot nord / nordvest med noe le for ensrettet vind, er avgjørende om sypress klarer overvintringen uskadd i marginale strøk.

Lawsonsypress ‘Columnaris’ tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Lawsonsypress ‘Columnaris’ egner seg både som frittstående og i grupper med andre eviggrønne planter. Den er en god kontrastplante blant alltidgrønne. Planteavstand i gruppe: 2-5 m. Den tåler mye luftforurensning og trives i bymiljø. Den blir plantet i kyst- og fjordstrøk i Sør-Norge. Her greier den seg godt.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden skjæring ute i våre grøntanlegg. Hekker bør klippes om våren før veksten tar til, samtidig med at skadde greiner etter vinteren fjernes. Snøskader kan unngås om plantene bindes sammen om høsten eller om vi i perioder med mye tung, fuktig snø, rister av snøen på hovedgreiner.

Formering

Lawsonsypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss