Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lawsonsypress ‘Kelleris Gold’’

Chamaecyparis lawsoniana ‘Kelleris Gold’

Et synonymt navn er Chamaecyparis lawsoniana ‘Aurea kelleris’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet lawsoniana er etter den skotske forfatteren og planteskolemannen Charles Lawson (1794-1873). Sypress ligner ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking i Norge. Sortsnavnet ‘Kelleris’ har dansk opphav. På svensk heter treet Ädelcypress, mens et engelsk navn er Columnaris Falsecypress.

Hjemsted/Opphav Sorten ble markedsført under navnet Chamaecyparis lawsoniana 'Aurea ‘Kelleris’, av Dines T. Poulsen, Danmark i 1944.

Middels høyt nåletre med smal kjegleform, overhengende toppskudd, gulgrønt bar og runde, ertestore kongler. Allergivennlig tre for plasser med noe skygge. Klimasone: H3 i innlandet og H5 ved kysten.

Plantebeskrivelse

10-15 m høyt, alltidgrønt nåletre med smalt, kjegleformet krone, overhengende toppskudd og gulgrønne nåler. Rødbrun stammebark med avgrensete barkflak. Skjellforma, motsatte nåler med duftkjertler (persilleduft) og en underside med utydelige hvite merker. Hos bladene berører ikke flatebladene hverandre, de er atskilte, og flatebladene er kortere enn kantbladene. Runde, ertestore kongler, som er blådogget før modning, og de modnes 1. året. Midt på hvert kongleskjell sitter en liten tilbakebøyd brodd. Hver grein kan ofte ha 6–10 kongler, som sitter på greina fra midtsommers til neste vår.

Vekstkrav og klimasone

Lawsonsypress trives best i sandholdig, moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord med lite kalk (pH 5-6), i sol og halvskygge. Trives ikke i våt jord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.. En vokseplass mot nord / nordvest med noe le for ensrettet vind, er avgjørende om sypress klarer overvintringen uskadd i marginale strøk.

Lawsonsypress ‘Kelleris Gold’ tilrås plantet til klimasone H3 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Lawsonsypress ‘Kelleris Gold’ egner seg både som frittstående og i grupper med andre alltidgrønne planter. Dessuten brukes den som klipt hekk. Planteavstand i gruppe: 2-5 m og til hekk: 04-05 m. Den blir plantet i kyst- og fjordstrøk i Sør-Norge. Her greier den seg godt.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden skjæring ute i våre grøntanlegg. Hekker bør klippes om våren før veksten tar til, samtidig med at skadde greiner etter vinteren fjernes. Snøskader kan unngås om plantene bindes sammen om høsten eller om vi i perioder med mye tung, fuktig snø, rister av snøen på hovedgreiner.

Formering

Lawsonsypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).