Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nålesypress

Chamaecyparis pisifera

Et synonymt navn er ertesypress. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Artsnavnet pisifera betyr som bærer erter (fruktene). I Sverige heter treet ärtcypress, mens noen engelske navn er sawara falsecypress og japanese falsecypress.

Hjemsted/Opphav Arten er viltvoksende i fjellområder mer enn 2000 m o.h. i Japan, hvor den kan bli et 40 m høyt tre.

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred, kjeglefora krone, horisontale greiner og litt hengende smågreiner. Grønne, skjellforma nåler med lyse tegninger på undersida og brune kongler. Parktre. Klimasone: H4.

  • Chamaecyparis pisifera )Nålesypress)

Beskrivelse av arten Chamaecyparis pisifera

10-15 m høyt, eviggrønt nåletre med en bred, kjegleforma krone, som senere blir en mer uregelmessig søyleform og horisontale greiner med litt hengende sidegreiner. Barken er rustbrun og flakner av etter hvert i tynne trevler.

Skjellformete, tilspissete, 2-3 mm lange, flate nåler med en lys underside med synlige, hvite tegninger. Flatebladspissen på skuddets overside er noe bøyd oppover, noe som gir en følelse av at kvisten har mothaker. Nålene gir en syrlig, harpikslukt når de blir knust.

Hannblomstene er små og gulbrune. Konglene er 4-7 mm brede og modner fra grønt til brunt i løpet av ett år. Hver kongle har 6-10 kongleskjell med en lite tydelig spiss og et innsunket midtparti. På hvert kongleskjell sitter 1-2 frø med en bred frøvinge.

Vekstkrav og klimasone

Nålesypress trives best i moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader på baret, særlig på steder med lite snødekke.

Treet tilrås plantet il klimasone H4.

Bruksområder

Nålesypress er egner seg godt i grupper med eviggrønne planter og til hekker. Planteavstand: 3-5 m i gruppe og 40-50 cm til hekk. Treet tåler luftforurensning og trives i bymiljø. Den trives aller best på litt, fuktige steder i kyst- og fjordstrøk.

Allergi- og giftfare

Chamaecyparis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Chamaecyparis trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring, men hekker må beskjæres årlig.

Formering

Nålesypress formeres helst med skuddstiklinger (grønnstiklinger), men frø kan også brukes.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss