Nutkasypress ‘Glauca’
Callitropsis nootkatensis ‘Glauca’Synonyme navn på arten er Chamaecyparis nootkatensis og Xanthocyparis nootkatensis ‘Glauca’. Slektsnavnet Chamaecyparis er fra gresk chamae – falsk eller chamai på bakken, dverg, og kuparissos – middelhavssypress. Slektsnavnet Xanthocyparis kommer av gresk Xanthos – gul og cyparis – sypress. Artsnavnet nootkatensis betyr fra Nootkasundet i British Columbia. Sortsnavnet ‘Glauca’ betyr blågrå (baret). Sypress ligner ekte sypress (Cupressus), som ikke er herdig nok for dyrking i Norge. På svensk heter arten nutkacypress, mens noen engelske navn på sorten er Nootka Cypress ‘Glauca’ og Nootka Falsecypress ‘Glauca’.
15-20 m høyt, eviggrønt , kraftigvoksende nåletre med kjegleforma krone, buede greiner med hengende smågreiner, blågrønt bar og runde kongler med utvekster. Allergivennlig parktre. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.
Plantebeskrivelse
15-20 m høyt, alltidgrønt, kraftigvoksende nåletre med kjegleformet krone og buete greiner med hengende smågreiner. Grålig brun stammebark som løsner i flak. Skjellformete, blågrønne, 3 mm lange nåler med en lysere underside, men uten tydelige hvite merker. Flateblader og kantblader på sideskudd er om lag like lange. Flatebladene berører hverandre, mens kantbladene er uten sammenstøtende innsider.
Små, gule hannblomsterstander. Runde, 1 cm brede kongler med spisse kongleskjell. På hvert kongleskjell sitter en kraftig midstilt brodd. Konglene modner fra grønt, via purpur til brunt i løpet av to år. Frøene er ca. 0,5 mm lange med frøvinger til to sider.
Vekstkrav og klimasone
Nutkasypress trives best i en moldrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord med lite kalk (pH 5-6), i sol og skygge. Trives ikke i våt jord. Valg av riktig vokseplass er viktig for overvintringen. Om mulig bør den skjermes mot sol og vind vinters tid for å unngå sviskader (frostskader) på baret.. En vokseplass mot nord / nordvest med noe le for ensrettet vind, er avgjørende om sypress klarer overvintringen uskadd i marginale strøk.
Nutkasypress ‘Glauca’ tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.
Bruksområder
Nutkasypress ‘Glauca’ egner seg både som et frittstående tre og i grupper med andre eviggrønne planter. Nutkasypress er den sypressen som er mest naturlig i vår naturlige vegetasjon. Sypress brukes også til hekker. Planteavstand i gruppe: 2-5 m og til hekk: 0,4-0,5 m. Planten brukes en del til kransebinding og i dekorasjoner. Den tåler luftforurensning og trives i bymiljø.
Allergi- og giftfare
Callitropsis er en allergivennlig slekt for pollenallergikere i Norge. Men den er årsak til pollenallergier i Sør-Europa. Sypress er litt giftig, men bladene har en sur smak. Opplysninger om helseskader av sypress er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Nutkasypress trenger i praksis ingen eller sjelden beskjæring ute i våre grøntanlegg. Hekker bør klippes om våren før veksten tar til, samtidig med at skadde greiner etter vinteren fjernes. Snøskader kan unngås om plantene bindes sammen om høsten eller om vi i perioder med mye tung, fuktig snø, rister av snøen på hovedgreiner.
Formering
Nutkasypress formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger).