Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Barlind ‘Fastigiata’ («Søylebarlind»)

Taxus baccata ‘Fastigiata’

Synonyme navn er søylebarlind ‘Fastigiata’ og vanlig barlind ‘Fastigiata’. Slektsnavnet Taxus er det gamle latinske navnet på planten. Navnet kan komme av det gresk taxon eller toxon, som betyr bue (veden brukes til buer), eller ordet toxin som betyr gift (planten er giftig). Artsnavnet baccata betyr bærlignende, noe som viser til frukta som er et bær. Det norske navnet barlind kan vise til basten som ligger innenfor barken hos barlind, som er seig og langfibret, og som brukes til fletting og veving på samme måte som lindebast. Sortsnavnet ‘Fastigiata’ betyr opprettvoksene (plantens søyleform). I Sverige heter planten idegran, mens den i England kalles english yew eller common yew.

Hjemsted/Opphav Arten Taxus baccata er viltvoksende i Europa, Nord-Afrika, Lilleasia og Kaukasus, der den blir opptil 30 m høy. Kultivaren ‘Fastigiata’ ble funnet i Irland i 1780-åra..

Middels høyt, alltidgrønt nåletre med smal til bred søyleform, glinsende mørkegrønne, myke nåler i kamform og bærfrukter. Nøysom plante som tåler mye skygge. Klimasone: H4 i innlandet og H5 ved kysten.

  • Taxus baccata 'Fastigiata' (Søylebarlind 'Fastigiata')

Beskrivelse av arten Taxus baccata

5-10 m høye, eviggrønne, særbu nåletrær eller busker, fra søyletrær helt ned til lave eller krypende busker. Forgreinete stammer med skruestilte greiner, gulgrønne kvister, rødbrun bark, som skaller av på eldre planter og vinterknopper med avrundete dekkskjell. Kjerneveden er mørk. Barlind kan bli over 1000 år gamle.

Flate, helrandete, 2-4 cm lange, myke (ikke stikkende) nåler med en glinsende, mørkegrønn overflate og en underside med to bånd med spalteåpninger. Bladene sitter skruestilt, men et kort, vridd bladskaft gjør at bladstillingen kan oppfattes som toradet. Nålene danner en bred V-form på kvistene. Nålene faller av etter 6-8 år.

Hannblomstene sitter enkeltvis i bladhjørnene på undersida av skuddene.  Også kongleanleggene sitter enkeltvis på undersida av skuddet, men som regel på andre planter (planten er særbu). Taxus har bærkongler, som er grønne før modning. Brune frø som er eggforma og noe kantet. Frøet er omsluttet av en rød, saftig, spiselig frøkappe, som er åpen i toppen. Hele planten med unntak av den røde frøkappen, inneholder det giftige alkaloidet taxol (taxin).

Sortsbeskrivelse

Taxus baccata ‘Fastigiata’ er et 2-6 m høyt, eviggrønt opprett nåletre med først smal søyleform, men siden blir planten bredere. Flate, 2-4 cm lange, myke nåler med en mørkegrønn overflate og en lysere underside med spalteåpninger. De brune frøene omsluttes av en rød, saftig, spiselig frøkappe, som er åpen i toppen. Planten er giftig, unntatt frøkappen.

Vekstkrav og klimasone

Taxus er nøysomme planter som vokser i mange slags jord, men de trives best i moldrik, godt drenert, svakt sur til kalkrik jord. Planten tåler mye skygge.

Sorten tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Barlind plantes i hager, parker og i formale anlegg, ofte sammen med andre eviggrønne planter. Planteavstand i gruppe: 2-6 m. Barlind er vindsterke planter som tåler noe salt, men lite direkte saltsprut. Tåler bymiljø. I Norge er arten barlind viltvoksende i undervegetasjon fra Mjøsa, rundt kysten til Molde.

Allergi- og giftfare

Taxus forårsaker ingen allergier. Men barnåler og frø er giftige (giften taxin), og kan ved inntak av større mengder (ca. 50-75 g), forårsake alvorlige forgiftninger hos mennesker og dyr. Selv fersk ved kan gi forgiftning (brukes ikke til grillpinner). Barlind er dødelig for hester i små mengder. Kun det røde fruktkjøttet er ikke giftig. Men alvorlige forgiftninger hos mennesker er meget sjeldne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Taxus tåler sterk beskjæring. I formale anlegg blir den formklippet. Jevnlig klipping kan gi en regelmessig søyleform. Klipte hekker må beskjæres årlig om den skal bli tett og formen god. Planten bør klippes som ung for å bli tett seinere.  Beskjæring kan gjøres før eller etter vekstsesongen.

Formering

Barlind formeres vegetativt med skuddstiklinger (grønnstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss