Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Adelaide Hoodless’, kanadisk buskrose

Rosa ‘Adelaide Hoodless’

Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten er navnsatt til ære for grunnleggeren av «The Women's Institute», i Canada, som feiret 75 års jubileum. Adelaide Hoodless (1857-1910), var en kanadisk sosialreformator. Sorten tilhører Parkland-serien av gode kanadiske roser.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Adelaiide Hoodless’ er en kompleks hybrid, som er en krysning mellom klaserosen ‘Fire King’ og en hardfør krysning fra Rosa arkansana 'J.W.Fargo' x ‘Assiniboine’. Sorten ‘Assiniboine’ er en hybrid fra klaserosen ‘Donald Prior’ og arten Rosa arkansana (prærierose). Sorten ble foredlet fram av kanadiske Henry. H. Marshall, og introdusert i 1972.

120-160 cm høy, remonterende buskrose med en utbredt, busket vekst, lange buete, tornete greiner og mørkegrønne, blanke blad. Røde, middels store, halvfylte blomster med en svak duft. Blomster i store klaser. God remontering fra juli til frosten. Klimasone: H6.

  • Rosa 'Adelaide Hoodless' (Kanadisk buskrose 'Adelaide Hoodless') Foto: lundebygartneri.no

Kort beskrivelse av gruppen kanadiske roser

De kanadiske rosesortene er alle sammensatte hybrider (krysninger), og foredlingsarbeidet ble utført av kanadiske forskere. Mye av foredelingen tok utgangspunkt i de såkalte Kordesii-hybridene som var utviklet av det tyske firmaet Kordes & Søhne på 1950- og 1960-tallet. Rosa kordesii var en ny tetraploid rose som kunne krysses med moderne roser. Kanadieren Dr. Felicitas Svejda, i Canada, krysset kanadiske roser med Kordesii-hybrider i 1970- og 1980-åra, og fikk fram nye hybrider som dannet grunnlaget for «Canadian Explorer series» for roser. Tanken bak prosjektet var å få fram nye rosesorter med god vinterherdighet, rik gjenblomstring, god sykdomsresistens og få fram nye sorter som kan vokse på egen rot. Alle er robuste, lettstelte roser. Det er variasjon i duft blant sortene.

«Canadian Explorer series» for roser deles i Explorer-serien og Parkland-serien.

Explorer-serien er alle hybrider (krysninger) hvor en foreldreart er Rosa rugosa (rynkerose) eller Rosa kordesii (Kordesi-rose). Men flere andre arter og sorter er med i foredlingen i serien.

Parkland-serien er utviklet mest fra en innfødt art, prærierose (Rosa arkansana), på grunn av god herdighet. Men også andre rosearter og sorter en med i foredlingen.

Plantebeskrivelse av Rosa ‘Adelaide Hoodless’

120-160 cm høy, remonterende buskrose med en utbredt, busket vekst, lange, buete, tornete greiner og mørkegrønne, blanke blad.

Røde, middels store (7-8 cm brede), halvfylte blomster med en svak duft. Blomstene sitter i store klaser med opptil 75 blomster. Svært blomsterrik med god gjenblomstring fra juli til september. Etter blomstring danner sorten nyper.

Vekstkrav og klimasone

Buskroser trives best i 50-60 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke godt i ren leirjord. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Sorten trives best i god jord. Sorten tåler noe skygge.

Rosa ‘Adelaide Hoodless’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Rosa ‘Adelaide Hoodless’ er en vakker solitærplante med sin blomsterrikdom, som plantes i bed og grupper og til hekker. Det anbefales å fjerne gamle blomster og nyper for å styrke ny knoppsetting og blomstring. Blomstene tåler regn.

Allergifare

Det er ingen allergifare med roser med tanke på pollen.

Beskjæring

Ved planting er det vanlig å skjære buskroser tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.

Den årlige vårbeskjæringen av buskroser består i at døde greiner skjæres tilbake til frisk ved og at tynne og svake greiner fjernes. Det ideelle er at 4-6 sterke greiner får bli igjen, og at det foretas en lett beskjæring av disse ned at 40-60 cm, om våren.

Formering

Rosa ‘Adelaide Hoodless’ er lett å stiklingsformere, men også poding kan benyttes.

Sykdommer

Sorten er har god resistens mot mjøldogg og middels motstandsevne mot stråleflekk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss