Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Amber Queen’, klaserose

Rosa ‘Amber Queen’®

Et synonymt navn er 'Prinz Eugen von Savoyen'. Rosens kultivarenavn er ‘HARroony’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Amber Queen’ har britisk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Amber Queen’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det britiske firmaet Harkness Roses, i Hitchin, Herforshire, i England, i 1983. Foreldrene er: ‘Southampton’ x ‘Typhoon’.

60-80 cm høy, godt forgreinet klaserose med en kompakt, bred vekstform. Aprikosgule, store, fylte, skålformete blomster med en krydderaktig duft, i klaser med 3-7 blomster. Kontinuerlig og god remontering. Klimasone: H4.

  • Rosa 'Amber Queen' (Klaserose 'Amber Queen') Foto: eu.davidaustinroses.com

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, godt forgreinet klaserose med en kompakt, bred vekstform. Uvanlig store blad som først er karmosinrøde, før de blir blanke og mørkegrønne. Tornene er røde til å beynne med.

Aprikosgule, fylte, 8 cm brede, skålformete blomster med en nokså sterk, krydderaktig duft, som sitter 3-7 sammen i klaser. Sorten blomstrer nesten kontinuerlig gjennom sesongen. Rosen har små, tykke, vakre knopper før blomstene kommer til syne.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst i en 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Amber Queen’ kan plantes til klimasone H4.

Bruksområder

Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt.

Allergifare

Det er ingen allergifare med klaseroser.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, helst etter at faren for nattefrost er over. Roseplanten skjæres ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter tilbake til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse ut på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.

Sykdommer og skadedyr

‘Amber Queen’ er en sunn og frisk rose.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss