Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Astrid Lindgren’, klaserose

Rosa ‘Astrid Lindgren’®

Et synonymt navn er Rosa ‘Dream Sequence’. Kultivarnavn: ‘POULduf’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet ‘Astrid Lindgren’ har dansk opphav.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Astrid Lindgren’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det danske firmaet Poulsen Roser A/S, i 1981.

100-110 cm høy, opprett klaserose med en busket vekstform. Rosa, halvfylte, skålformete blomster med en svak krydderduft, i klaser med 10-15 blomster. God remontering. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Astrid Lindgren' (Klaserose 'Astrid Lindgren') Foto: garden.org

Plantebeskrivelse

100-110 cm høy, opprett klaserose med en noe busket vekst og et mørkegrønt, blankt bladverk.

Rosa, halvfylte, 9 cm brede, skålformete blomster med en svak fruktduft, som sitter 10-15 blomster i klaser. Sorten har en bra remontering (gjenblomstring) utover sesongen.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst i en 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Astrid Lindgren’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt.

Allergifare

Det er ingen allergifare med klaserosr.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, helst etter at faren for nattefrost er over. Roseplanten skjæres ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter tilbake til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse ut på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.

Sykdommer og skadedyr

‘Astrid Lindgren’ er en sunn og frisk rose.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss