Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Bella Rosa’, klaserose

Rosa ‘Bella Rosa’®

Rosens kulturnavn er ‘KORwonder’. Synonyme navn er ‘KORwondis’ og Toynbee Hall. Navnet Bella Rosa er varemerkebeskyttet. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Kultivarnavnet Bella Rosa har rosen fått fra sin tyske foredler.

Hjemsted/Opphav Klaserose ‘Bella Rosa’’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det tyske firmaet W. Kordes’ Søhne i 1981. Foreldrene er en frøplante og rosesorten ’Träumerei’.

70-80 cm høy klaserose med kompakt vekst og halvfylte, middels store, varmt rosa blomster med svak duft i store, tette klaser. Svært blomsterrik. Sterk mot soppsykdommer. Klimasone: H5.

  • Rosa 'Bella Rosa', klaserose Foto: Lundeby Gartneri

Plantebeskrivelse

70-80 cm høy klaserose med busket, kompakt vekst, med små og med mørke, blanke, vakre blad. Halvfylte, middels store blomster med svak duft, som er dyprosa når de springer ut, falmer til blekrosa, og får røde flekker i vått vær, men hovedinntrykket er alltid varmt rosa. Blomstene sitter i tette, flate klaser på 4-10 på korte stilker, nokså nær bladene. Blomsterrik rose, med nesten kontinuerlig gjenblomstring (remontering) om visne blomster fjernes etter hvert.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Klaserose ‘Bella Rosakan plantes til klimasone H5.

Bruksområde

Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. ‘Bella Rosa’ er en populær rose på grunn av sin kompakte vekst, store blomsterrikdom og gode herdighet. Sorten er en sunn og frisk rose, som er en populær rabattrose, også i kjølige strøk av landet vårt.

Allergifare

Det er ingen allergifare med ‘Bella Rosa’.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sterk mot soppsykdommer.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss