Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Bellevue’, stilkrose

Rosa ‘Bellevue’

Rosens kulturnavn er ‘POUlena’ (Jarlina). Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sortsnavnet stammer fra den danske foredleren.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Bellevue’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det danske firmaet Poulsen Roser A/S, i 1976.

80-90 cm høy, opprett stilkrose med god forgreining og grønne, blanke blad. Svært store, fylte blomster som er mørkegule til aprikos i fargen med en rødlig kant, og som mangler duft. God remontering (gjenblomstring). Klimasone: H4.

  • Rosa 'Bellevue' (Stilkrose 'Bellevue') Foto: plantetorvet.dk

Plantebeskrivelse

80-90 cm høy, opprett stilkrose med god forgreining og grønne, blanke blad. Ny tilvekst er bronsefarget.

Svært store, fylte blomster som er mørkegule til aprikos, med en rødlig rand, og som mangler duft. God gjenblomstring (remontering).

Vekstkrav og klimasone

Stilkroser trives best i minst 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Stilkroser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper.

Rosa ‘Bellevue’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområde

Stilkroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. Blomstene tåler godt regn, men sorten er ikke god i Vestlandsklima.

Allergifare

Det er ingen allergifare med stilkroser.

Beskjæring

Stilkroser må beskjæres årlig om våren, ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter ned til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse opp på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Stilkroser formeres med poding, mest okulasjon (knoppoding).

Sykdommer

Sorten er sunn og frisk.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss