Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

‘Berleburg’, slottsrose

Rosa ‘Berleburg’®

Kultivarenavn: ‘POUibella’. Slektsnavnet Rosa er et gammelt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Richard Berleburg var en tysk prins som eide slottet Berleburg, og som giftet seg med den danske prinsessen Benedikte. Sorten tilhører gruppen slottsroser.

Hjemsted/Opphav Rosa ‘Berleburg’ er en hybrid (krysning), som ble foredlet fram av det danske firmaet Poulsen Roser A/S, i 1996.

60-80 cm høy, opprett klaserose med en busket vekst, tornete greiner, mørkegrønne blad og mørkrosa, fylte, flate blomster med rosettform og en god duft. God remontering fra juni til utpå høsten. Klimasone: H4.

  • Rosa x 'Berleburg' ('Berleburg', slottsrose) Foto: plantetorvet.dk

Kort omtale av slottsroser

Som for renessanseroser er slottsroser danske roser som er foredlet fram og introdusert av firmaet Poulsen Roser A/S, i Danmark, som også er roseleverandøt til Det Kongelige Danske Hof. Flere av slottsrosene er navngitt av kongehusets medlemmer.

Slottsrosene er moderne kompakte og buskete klaseroser med store blomster i mange farger, oftest med god duft og de blomstrer lenge, fra tidlig sommer til frosten setter inn. Bladverket er oftest mørkegrønt. Sortene er utviklet med tanke på det danske klima.

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, opprett klaserose med en busket vekst og et mørkegrønt, blankt bladverk. Nye skudd er mørkerøde.

Middels store (6-8 cm brede), fylte, flate, mørkrosa blomster med en god, deilig duft. Blomstene sitter i klaser med 10-15 blomster. Rik blomstring fra sist i juni til langt utpå høsten.

Vekstkrav og klimasone

Klaseroser trives best i minst i en 50 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord på en solrik, vindskjermet plass. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i ren leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»). Andre gjødselslag kan også brukes.

Rosa ‘Berleburg’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Klaseroser kan med fordel plantes flere sammen i en gruppe, med en planteavstand på 40-50 cm. Planting i gruppe gir ofte en bedre fargeeffekt. Blomstene tåler regn svært godt.

Allergifare

Det er ingen allergifare med klaserosr med tanke på pollen.

Beskjæring

Klaseroser må beskjæres årlig om våren, helst etter at faren for nattefrost er over. Roseplanten skjæres ned til 15-20 cm. Først fjernes alle døde greiner. Delvis døde greiner skjæres deretter tilbake til frisk ved. Svært tynne skudd fjernes helt. Skudd med grovere torner som kommer fra under podestedet, såkalte villskudd, må fjernes helt. Helst bør de rives av, da vil de ikke vokse ut på nytt. Utover sommeren når visne blomster kommer til syne, bør disse helst klippes bort. Dette vil gi en bedre og lengre blomstring (remontering).

Formering

Klaseroser formeres med poding, det vil si ved okulasjon (knoppoding) på en egnet grunnstamme.

Sykdommer og skadedyr

‘Berleburg’ er en sunn og frisk rose.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss